Truskawki i ich wpływ na zdrowie

W Polsce możemy nabyć rodzime truskawki sezonowo, bądź poza sezonem zobaczymy w sklepach owoce z Grecji, Hiszpanii i Chin. Na opakowaniach importowanych truskawek można znaleźć informację o klasie owoców. Klasa ekstra to truskawki najlepszej jakości, w klasie I odnajdziemy owoce dobrej jakości, które cechują się nieregularnym kształtem. Klasa II to owoce o mniejszych walorach smakowych i estetycznych.
Truskawki idealnie pasują do jadłospisu osób odchudzających się, gdyż ich wartość energetyczna to jedynie 33 kcal na 100 g produktu. W 100 g świeżej masy odnajdziemy 89,5 g wody i 5,51 g węglowodanów łatwoprzyswajalnych, takich jak glukoza i fruktoza. W owocach tych znajdują się związki mineralne, wśród których występuje wapń, fosfor, sód i potas. Witaminy, jakie skrywają truskawki to witaminy z grupy B, witamina A, E, K i C. Spożycie 100 gram truskawek pokrywa ponad 80% dziennego zapotrzebowania na witaminę C. Ta substancja jest niezwykle ważna dla organizmu człowieka ze względu na swoje właściwości antyoksydacyjne pozwalające zapobiegać utlenianiu się frakcji LDL cholesterolu (tzw. złego cholesterolu), co pozwala przeciwdziałać zmianom miażdżycowym w ścianach naczyń krwionośnych. Witamina C wraz z kwasem elagowym również posiadającym właściwości przeciwutleniające, zapewnia truskawkom potencjał antynowotworowy. Usuwanie z organizmu wolnych rodników tlenowych zapobiega uszkodzeniom powstałym w kwasach nukleinowych, białkach, błonach komórkowych. Ochrona przed powyższymi uszkodzeniami pozwala na zapobieganie chorobom degeneracyjnym mózgu. Warto dodać, że omawiane owoce są w stanie zahamować syntezę nitrozoamin dostających się do przewodu pokarmowego po spożyciu żywności konserwowanej, peklowanej, grillowanej, wędzonej oraz zawierającej pozostałości nawozów i pestycydów używanych do ochrony upraw roślin jadalnych. Prowitamina A (karoten) zawarta w truskawkach jest niezbędna dla zapewnienia prawidłowego procesu widzenia oraz intensyfikacji regeneracji naskórka i wzmocnienia jego funkcji ochronnych, a także przyspieszenia gojenia się uszkodzeń wierzchniej warstwy skóry np. pod wpływem działania promieni słonecznych. Przetwory otrzymane z truskawek należy przechowywać w zamkniętych naczyniach z dala od dostępu światła słonecznego i wysokiej temperatury, gdyż pod wpływem wymienionych czynników spada zawartość karotenu.
Truskawki są też źródłem rozpuszczalnej frakcji włókna pokarmowego zwanej pektynami. Substancje te normują pracę jelit, wspomagają utrzymywanie właściwego stężenia glukozy we krwi, oczyszczają organizm z toksyn. Ciekawostką jest to, iż omawiane owoce pomagają zapobiegać pojawianiu się kamienia nazębnego oraz zmniejszają ryzyko pojawienia się zapaleń dziąseł, dzięki właściwościom oczyszczającym i regeneracyjnym. Naukowcy po przeprowadzeniu badań na gryzoniach dowiedli, że flawonoidy znajdujące się w truskawkach mogą złagodzić powikłania cukrzycy typu I, czyli np. nefropatię cukrzycową (przewlekła choroba nerek, która rozwija się u osób chorujących na cukrzycę i prowadzi do krańcowej niewydolności nerek).
Nie tylko owoc truskawki ma korzystne działanie na zdrowie człowieka. Liście zawierają garbniki i sole mineralne, więc napar z nich można zastosować w przypadku wystąpienia biegunki. Po wysuszeniu i starciu na drobny proszek, liście mogą zostać wykorzystane jako okłady przyspieszjące gojenie niewielkich poparzeń skóry.



« (Poprzedni artykuł)
(Następny artykuł) »



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *