Szukaj

Zdrowe odżywianie po 60. roku życia – jakie składniki powinny dominować w diecie seniora

Po 60. roku życia ciało człowieka przechodzi naturalne zmiany fizyczne, które mogą wpływać na stan zdrowia, siłę oraz ogólne samopoczucie. To czas, kiedy warto zwrócić szczególną uwagę na dietę, ponieważ odpowiednio zbilansowane posiłki mogą pomóc zachować zdrowie, uniknąć wielu chorób i cieszyć się pełnią życia. Jakie składniki odżywcze powinny dominować w diecie seniora, aby wspierać […]

Łuszczyca – skąd się bierze i jak sobie z nią radzić?

Łuszczyca jest schorzeniem dotykającym nie tylko skóry, bowiem chorzy zmagają się z upośledzonym działaniem układu immunologicznego, co wywołuje przewlekły stan zapalny w całym organizmie. Choroba pojawia się najczęściej u młodych ludzi, jednak jej początek może mieć miejsce również w wieku podeszłym. Przyczyn pojawienia się zmian skórnych należy doszukiwać się w czynnikach genetycznych, oddziaływaniu środowiska, jednakże […]

Właściwości zdrowotne oleju rzepakowego

Największymi producentami rzepaku są kraje Unii Europejskiej, a wśród nich Polska występująca na trzecim miejscu. Obecnie hoduje się bezerukowe i niskoglukozynolanowe odmiany rzepaku, które nazywane są podwójnie ulepszonymi lub dwuzerowymi. Olej pochodzący z nasion podwójnie ulepszonych może być używany do smażenia, dodawany do sałatek. Olej ten charakteryzuje się małą zawartością kwasów tłuszczowych nasyconych oraz dużą […]

Olej arganowy – bogactwo nienasyconych kwasów tłuszczowych i naturalny kosmetyk

Olej arganowy – bogactwo nienasyconych kwasów tłuszczowych i naturalny kosmetyk

Olej arganowy cieszy się szczególną popularnością w kuchni i kosmetyce. Ze względu na swoje liczne prozdrowotne właściwości jest cenionym dodatkiem do diety i może korzystnie wpływać na stan organizmu w przypadku wielu chorób. Jak działa olej arganowy i jak można go wykorzystać? Olej arganowy pozyskuje się z nasion drzewa arganowego, które rośnie w Maroko, dlatego […]

Niealkoholowa stłuszczeniowa choroba wątroby (NAFLD) – jakie niesie ze sobą zagrożenia?

Niealkoholowa stłuszczeniowa choroba wątroby (NAFLD) – jakie niesie ze sobą zagrożenia

Niealkoholowa stłuszczeniowa choroba wątroby (NAFLD) jest to schorzenie skorelowane z cukrzycą typu 2 i otyłością prowadzące do nagromadzenia się drobinek tłuszczu w komórkach wątrobowych, czyli hepatocytach. Śmiertelność pacjentów z NAFLD związana jest ze zwiększonym prawdopodobieństwem rozwoju chorób układu sercowo-naczyniowego. Wyróżnia się kilka stopni zaawansowania schorzenia, począwszy od łagodnego stłuszczenia prostego, aż do marskości wątroby. Ryzyko […]