kwasy omega-3

 
 

Właściwości zdrowotne oleju rzepakowego

Największymi producentami rzepaku są kraje Unii Europejskiej, a wśród nich Polska występująca na trzecim miejscu. Obecnie hoduje się bezerukowe i niskoglukozynolanowe odmiany rzepaku, które nazywane są podwójnie ulepszonymi lub dwuzerowymi. Olej pochodzący z nasion podwójnie ulepszonych może być używany do smażenia, dodawany do sałatek. Olej ten charakteryzuje się małą zawartością kwasów tłuszczowych nasyconych oraz dużą ilością nienasyconych kwasów tłuszczowych – linolowego, linolenowego, oleinowego. Dla zdrowia człowieka istotna jest proporcja kwasów omega-6 do kwasów omega-3, która w oleju rzepakowym jest bardzo korzystna i wynosi 2:1. Przewaga kwasów omega-6 w długofalowej perspektywieCzytaj dalej


Olej arganowy – bogactwo nienasyconych kwasów tłuszczowych i naturalny kosmetyk

Olej arganowy – bogactwo nienasyconych kwasów tłuszczowych i naturalny kosmetyk

Olej arganowy cieszy się szczególną popularnością w kuchni i kosmetyce. Ze względu na swoje liczne prozdrowotne właściwości jest cenionym dodatkiem do diety i może korzystnie wpływać na stan organizmu w przypadku wielu chorób. Jak działa olej arganowy i jak można go wykorzystać? Olej arganowy pozyskuje się z nasion drzewa arganowego, które rośnie w Maroko, dlatego też często określany jest jako ,,płynne złoto Maroka”. Drzewo arganowe dorasta do 10 metrów wysokości, jednak jego system korzeniowy może osiągnąć aż 30 metrów długości. Roślina ta jest długowieczna, spotyka się okazy mające ok. 200Czytaj dalej


Niealkoholowa stłuszczeniowa choroba wątroby (NAFLD) – jakie niesie ze sobą zagrożenia?

Niealkoholowa stłuszczeniowa choroba wątroby (NAFLD) – jakie niesie ze sobą zagrożenia

Niealkoholowa stłuszczeniowa choroba wątroby (NAFLD) jest to schorzenie skorelowane z cukrzycą typu 2 i otyłością prowadzące do nagromadzenia się drobinek tłuszczu w komórkach wątrobowych, czyli hepatocytach. Śmiertelność pacjentów z NAFLD związana jest ze zwiększonym prawdopodobieństwem rozwoju chorób układu sercowo-naczyniowego. Wyróżnia się kilka stopni zaawansowania schorzenia, począwszy od łagodnego stłuszczenia prostego, aż do marskości wątroby. Ryzyko przedwczesnego zgonu wiąże się ze stopniem rozwoju włóknienia wątroby. Istnieją dwa typy NAFLD o odmiennym rokowaniu: – stłuszczenie proste NAFL – stanowi 80% przypadków NAFLD, w badaniu histopatologicznym można zauważyć stłuszczenie >5% hepatocytów – niealkoholoweCzytaj dalej