lody

 
 

Domowe lody. Część II

Lody sorbetowe Doskonale orzeźwiają, jedynym składnikiem są tutaj dojrzałe i soczyste owoce. Warto mieć je w zamrażarce w upalne dni.   Ananasowe z nutką cytryny Składniki: 1/2 dojrzałego ananasa sok z 1/2 cytryny Przygotowanie: Ananasa kroimy w plastry, wycinamy twardy środek i skórę. Resztę kroimy w kostkę i wrzucamy do wysokiego naczynia. Cytrynę dokładnie myjemy, przekrawamy i wyciskamy sok z połowy, dodajemy do naczynia z ananasem. Całość dokładnie blendujemy i przelewamy do foremek na lody. Wstawiamy do zamrażarki na minimum kilka godzin.   Arbuzowo-truskawkowe Składniki: 200g arbuza 200g truskawek ArbuzaCzytaj dalej


Domowe lody. Część I

Lody sklepowe, którymi zajadamy się latem, często mają bardzo wątpliwy skład. Zawierają dużo cukru i składników, które nie służą naszemu zdrowiu. Poniżej przedstawiamy kilka propozycji na proste i pyszne lody, które zrobimy we własnym domu! Wystarczy tylko kilka składników. Takie lody są niedrogą i bardzo smaczną alternatywą dla tych gotowych. Śmiało możemy eksperymentować, dodając np. ulubione owoce sezonowe.   Lody mango Składniki: 1 dojrzałe mango sok z połówki cytryny kilka łyżek mleka kokosowego (opcjonalnie)   Przygotowanie: Jak pokroić mango? Mango przekrawamy wzdłuż tuż przed pestką, z obu stron. Powstałe plastryCzytaj dalej