Szukaj

Domowe lody. Część II

Domowe lody. Część II

Lody sorbetowe

Doskonale orzeźwiają, jedynym składnikiem są tutaj dojrzałe i soczyste owoce. Warto mieć je w zamrażarce w upalne dni.

 

Ananasowe z nutką cytryny

Składniki:

  • 1/2 dojrzałego ananasa
  • sok z 1/2 cytryny

Przygotowanie:

Ananasa kroimy w plastry, wycinamy twardy środek i skórę. Resztę kroimy w kostkę i wrzucamy do wysokiego naczynia. Cytrynę dokładnie myjemy, przekrawamy i wyciskamy sok z połowy, dodajemy do naczynia z ananasem. Całość dokładnie blendujemy i przelewamy do foremek na lody. Wstawiamy do zamrażarki na minimum kilka godzin.

 

Arbuzowo-truskawkowe

Składniki:

  • 200g arbuza
  • 200g truskawek

Arbuza kroimy w plastry, pozbawiamy pestek i skórki, miąższ kroimy w większą kostkę. Wrzucamy do wysokiego naczynia. Truskawki myjemy, pozbawiamy szypułek i wrzucamy do naczynia z arbuzem. Całość blendujemy do połączenia i przelewamy do foremek. Dla ładnego efektu możemy dodać truskawkę pokrojoną w cienkie plasterki. Wstawiamy do zamrażarki na minimum kilka godzin.

 

Lody na bazie jogurtu

Lekkie i delikatne w smaku, kremowe dzięki dodatkowi śmietanki.

Śmietankowo-kakaowe

Składniki :

  • 50g śmietanki kremówki 30%
  • 200g jogurtu greckiego
  • 3 łyżki syropu z agawy
  • łyżeczka kakao

Przygotowanie:

W wysokim naczyniu ubijamy kremówkę, ale nie musi być na sztywno, następnie dodajemy jogurt i syrop z agawy, mieszamy dokładnie. Masę dzielimy na dwie części. Do jednej dodajemy kakao i mieszamy trzepaczką do połączenia.

Przygotowujemy foremki. Do każdej wlewamy po łyżce masy śmietankowej i kakaowej, na przemian, do momentu wypełnienia foremek. Następnie odstawiamy do zamrażarki na minimum kilka godzin.

 

Brzoskwiniowe

Składniki:

  • 2 dojrzałe brzoskwinie
  • 200g jogurtu greckiego
  • 50g śmietanki kremówki
  • miód lub syrop z agawy (opcjonalnie)

Przygotowanie:

W wysokim naczyniu lekko ubijamy kremówkę. Brzoskwinie myjemy, obieramy i kroimy na mniejsze części. Do kremówki dodajemy pokrojone brzoskwinie, jogurt i miód według uznania. Całość blendujemy do połączenia składników. Gotową masę przelewamy do foremek. Odstawiamy do zamrażarki na minimum kilka godzin.

Smacznego!