Domowe lody. Część II

Lody sorbetowe

Doskonale orzeźwiają, jedynym składnikiem są tutaj dojrzałe i soczyste owoce. Warto mieć je w zamrażarce w upalne dni.

 

Ananasowe z nutką cytryny

Składniki:

  • 1/2 dojrzałego ananasa
  • sok z 1/2 cytryny

Przygotowanie:

Ananasa kroimy w plastry, wycinamy twardy środek i skórę. Resztę kroimy w kostkę i wrzucamy do wysokiego naczynia. Cytrynę dokładnie myjemy, przekrawamy i wyciskamy sok z połowy, dodajemy do naczynia z ananasem. Całość dokładnie blendujemy i przelewamy do foremek na lody. Wstawiamy do zamrażarki na minimum kilka godzin.

 

Arbuzowo-truskawkowe

Składniki:

  • 200g arbuza
  • 200g truskawek

Arbuza kroimy w plastry, pozbawiamy pestek i skórki, miąższ kroimy w większą kostkę. Wrzucamy do wysokiego naczynia. Truskawki myjemy, pozbawiamy szypułek i wrzucamy do naczynia z arbuzem. Całość blendujemy do połączenia i przelewamy do foremek. Dla ładnego efektu możemy dodać truskawkę pokrojoną w cienkie plasterki. Wstawiamy do zamrażarki na minimum kilka godzin.

 

Lody na bazie jogurtu

Lekkie i delikatne w smaku, kremowe dzięki dodatkowi śmietanki.

Śmietankowo-kakaowe

Składniki :

  • 50g śmietanki kremówki 30%
  • 200g jogurtu greckiego
  • 3 łyżki syropu z agawy
  • łyżeczka kakao

Przygotowanie:

W wysokim naczyniu ubijamy kremówkę, ale nie musi być na sztywno, następnie dodajemy jogurt i syrop z agawy, mieszamy dokładnie. Masę dzielimy na dwie części. Do jednej dodajemy kakao i mieszamy trzepaczką do połączenia.

Przygotowujemy foremki. Do każdej wlewamy po łyżce masy śmietankowej i kakaowej, na przemian, do momentu wypełnienia foremek. Następnie odstawiamy do zamrażarki na minimum kilka godzin.

 

Brzoskwiniowe

Składniki:

  • 2 dojrzałe brzoskwinie
  • 200g jogurtu greckiego
  • 50g śmietanki kremówki
  • miód lub syrop z agawy (opcjonalnie)

Przygotowanie:

W wysokim naczyniu lekko ubijamy kremówkę. Brzoskwinie myjemy, obieramy i kroimy na mniejsze części. Do kremówki dodajemy pokrojone brzoskwinie, jogurt i miód według uznania. Całość blendujemy do połączenia składników. Gotową masę przelewamy do foremek. Odstawiamy do zamrażarki na minimum kilka godzin.

Smacznego!

 






Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *