Domowe lody. Część I

Lody sklepowe, którymi zajadamy się latem, często mają bardzo wątpliwy skład. Zawierają dużo cukru i składników, które nie służą naszemu zdrowiu.

Poniżej przedstawiamy kilka propozycji na proste i pyszne lody, które zrobimy we własnym domu!

Wystarczy tylko kilka składników. Takie lody są niedrogą i bardzo smaczną alternatywą dla tych gotowych. Śmiało możemy eksperymentować, dodając np. ulubione owoce sezonowe.

 

Lody mango

Składniki:

  • 1 dojrzałe mango
  • sok z połówki cytryny
  • kilka łyżek mleka kokosowego (opcjonalnie)

 

Przygotowanie:

Jak pokroić mango? Mango przekrawamy wzdłuż tuż przed pestką, z obu stron. Powstałe plastry przecinamy wzdłuż i wszerz tworząc szachownicę i rozchylamy. Teraz powstałe kostki możemy łatwo odkroić nożem. Przygotowane mango przekładamy do wysokiego naczynia blendera, dodajemy sok z cytryny oraz mleko kokosowe jeśli używamy. Całość blendujemy do uzyskania gładkiej konsystencji. Następnie przelewamy do foremek i wkładamy do zamrażarki na minimum kilka godzin.

Jeśli nie posiadamy gotowych foremek na lody, możemy użyć do tego celu kubeczków po jogurtach i drewnianych patyczków.

 

Lody bananowo-czekoladowe z rumem

Wersja lodów tylko dla dorosłych.

Składniki:

  • dojrzały banan
  • gorzka czekolada min. 70% kakao
  • 100ml mleka kokosowego (lub innego)
  • 2 łyżki rumu lub kilka kropel aromatu rumowego

Przygotowanie:

Czekoladę wraz z mlekiem podgrzewamy na minimalnym ogniu, tylko do rozpuszczenia, mieszamy do uzyskania gładkiej masy. Odstawiamy.
W wysokim naczyniu blendujemy banana z rumem, do uzyskania gładkiej konsystencji.
Masę bananową łączymy z czekoladową i przelewamy do foremek. Wkładamy do zamrażarki na minimum kilka godzin.

 

Lody straciatella

Składniki:

  • 200g naturalnego serka homogenizowanego
  • 50g gorzkiej czekolady min. 70% kakao
  • 50ml mleka kokosowego (lub innego)

Do miski przekładamy serek naturalny oraz mleko kokosowe, mieszamy dokładnie.

Czekoladę drobno siekamy i łączymy z masą serową. Całość przelewamy do foremek. Wkładamy do zamrażarki na kilka godzin.

Smacznego!






Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *