magnez

 
 

Wpływ stężenia magnezu na funkcjonowanie organizmu

Magnez jest związkiem uczestniczącym w wielu procesach metabolicznych oraz biorącym udział w procesach wzrostu i dojrzewania komórek. To, ile magnezu z pożywienia wchłaniamy zależy od stanu układu pokarmowego oraz od stosowanej diety. Nadmiar białek, kwasów tłuszczowych i soli kuchennej powoduje zmniejszenie resorpcji omawianego pierwiastka, natomiast wysoka zawartość selenu, witaminy D i B6 sprzyja intensyfikacji jego wchłaniania. Nerki są wskaźnikiem poziomu magnezu w organizmie, gdyż w stanach niedoboru pierwiastka, maleje jego wydalanie z moczem, a przy nadmiarze – wydalanie pierwiastka rośnie.Do niedoborów magnezu przyczyniają się: – choroby przewodu pokarmowego Schorzenia teCzytaj dalej


Orzechy włoskie – zdrowie nie tylko dla mózgu

Orzechy włoskie – zdrowie nie tylko dla mózgu

Po usunięciu twardej skorupki kształtem przypominają fałdy ludzkiego mózgu – wielu uważa, że właśnie dlatego działają wzmacniająco na ten narząd. Wykazują wiele zdrowotnych właściwości, przy czym są bardzo smaczne zarówno jedzone jako przekąska oraz jako dodatek do innych potraw. Mowa oczywiście o orzechach włoskich pełnych wartości odżywczych. Jak działają orzechy i dlaczego warto je wprowadzić do diety seniora? Czy orzechy włoskie naprawdę działają korzystnie na mózg? Orzechy włoskie zawierają magnez, który jest niezbędny do zachowania prawidłowej pracy układu nerwowego. Spożywanie orzechów rzeczywiście usprawnia pamięć i koncentrację, a także spowalnia procesCzytaj dalej