/* */

oliwa z oliwek

 
 

Przepis na olej rozmarynowy z dodatkiem liści laurowych i czosnku

Rozmaryn to zioło o wyjątkowo intensywnym aromacie i smaku, jednocześnie posiadające liczne właściwości lecznicze. Rozmaryn doskonale pasuje przede wszystkim do potraw mięsnych, dlatego jest to idealny dodatek do oleju, dzięki któremu podkreślimy walory niejednej potrawy. Choć nie będzie to olej tak zdrowy, jak skoncentrowany olejek i tak warto wypróbować go w kuchni. Przedstawiamy prosty sposób na urozmaicenie dnia w kuchni!   Wykorzystanie rozmarynu, czosnku i liści laurowych w kuchni Rozmaryn jest popularną przyprawą cenioną niemal na całym świecie. W kuchni możemy wykorzystywać zarówno rozmaryn świeży, jak i suszony, czy wCzytaj dalej


Czym jest hummus i czy warto go jeść?

Hummus to potrawa kuchni bliskowschodniej, która staje się coraz popularniejsza w Polsce. Jest to pasta z ugotowanej i utartej ciecierzycy bądź innych roślin strączkowych, na przykład bobu. Chociaż wiele firm oferuje szeroką gamę hummusu, to zdecydowanie najzdrowszy będzie ten zrobiony samodzielnie. Jest to zajęcie czasochłonne, ale warto poświęcić czas, by zjeść jak najbardziej bogatą w składniki odżywcze potrawę. Hummus można stosować jako alternatywę dla masła, jako przystawkę, bądź dodawać do sałatek. Potrawa ta jest ceniona przez wegan i wegetarian ze względu na dużą zawartość wartościowego białka występującego w ciecierzycy. ZeCzytaj dalej