risotto

 
 

Risotto z brokułami

Gdy na stole pojawia się risotto, nagle na twarzach domowników rodzą się uśmiechy. Bo kto przejdzie obojętnie obok tego wspaniałego aromatu i niezwykłej kremowości jaką charakteryzuje się ta potrawa?   Składniki: 200g ryżu do risotto abrorio 1 duży brokuł 1 większa marchewka 1 cebula 100ml białego wina wytrwanego około 1l bulionu (mięsnego lub warzywnego) łyżka płatków drożdżowych nieaktywnych lub 2 łyżki tartego parmezanu 2 łyżki oliwy z oliwek łyżka masła sól i pieprz   Przygotowanie: Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę. Marchewkę obieramy i kroimy w drobne paseczki. NaCzytaj dalej


Kremowe risotto z dynią

Risotto to popularna potrawa kuchni włoskiej. Jest dość prosta w przygotowaniu, a efekt powalający. Do przygotowania tej potrawy potrzebujemy specjalnej odmiany ryżu – arborio, czyli ryżu krótkoziarnistego, o owalnym kształcie, który po ugotowaniu w środku powinien być al dente, a na zewnątrz miękki i kremowy. Gotowe risotto jest niezwykle kremowe i pełne smaku. Dodatek wina pogłębi jego smak, choć nie jest to składnik niezbędny. Kto raz przyrządzi tę potrawę, z pewnością będzie do niej wracał, wersji smakowych można tworzyć naprawdę wiele!   Składniki (2 porcje): 1/2 szklanki ryżu do risottoCzytaj dalej