Szukaj

Risotto z brokułami

Gdy na stole pojawia się risotto, nagle na twarzach domowników rodzą się uśmiechy. Bo kto przejdzie obojętnie obok tego wspaniałego aromatu i niezwykłej kremowości jaką charakteryzuje się ta potrawa?   Składniki: 200g ryżu do risotto abrorio 1 duży brokuł 1 większa marchewka 1 cebula 100ml białego wina wytrwanego około 1l bulionu (mięsnego lub warzywnego) łyżka […]

Kremowe risotto z dynią

Risotto to popularna potrawa kuchni włoskiej. Jest dość prosta w przygotowaniu, a efekt powalający. Do przygotowania tej potrawy potrzebujemy specjalnej odmiany ryżu – arborio, czyli ryżu krótkoziarnistego, o owalnym kształcie, który po ugotowaniu w środku powinien być al dente, a na zewnątrz miękki i kremowy. Gotowe risotto jest niezwykle kremowe i pełne smaku. Dodatek wina […]