Risotto z brokułami

Gdy na stole pojawia się risotto, nagle na twarzach domowników rodzą się uśmiechy.

Bo kto przejdzie obojętnie obok tego wspaniałego aromatu i niezwykłej kremowości jaką charakteryzuje się ta potrawa?

 

Składniki:

  • 200g ryżu do risotto abrorio
  • 1 duży brokuł
  • 1 większa marchewka
  • 1 cebula
  • 100ml białego wina wytrwanego
  • około 1l bulionu (mięsnego lub warzywnego)
  • łyżka płatków drożdżowych nieaktywnych lub 2 łyżki tartego parmezanu
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • łyżka masła
  • sól i pieprz

 

Przygotowanie:

Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę.

Marchewkę obieramy i kroimy w drobne paseczki.

Na patelni podgrzewamy 2 łyżki oliwy oraz dodajemy łyżkę masła. Podgrzewamy na średnim ogniu i wrzucamy pokrojoną cebulę.

Gdy cebula się zeszkli, dodajemy pokrojoną marchewkę i podsmażamy kilka minut.
Następnie dodajemy ryż, mieszamy chwilę podsmażając do czasu, aż ryż stanie się przeźroczysty.

Następnie dodajemy białe wino. Gdy wino odparuje zaczynamy dodawać gorący bulion, stopniowo, po jednej chochelce, dość często mieszając. Gotujemy cały czas na średnim ogniu. Gdy porcja bulionu wyparuje, dodajemy następną i tak do momentu, aż ryż zmięknie, ale nie będzie się rozpadał (zwykle zajmuje to około 20 minut).

W międzyczasie brokuł dokładnie myjemy, dzielimy na różyczki i gotujemy na parze (uważajmy aby się nie rozgotował).

Pod koniec gotowania do ryżu dodajemy brokuły i całość mieszamy.

Na sam koniec dodajemy starty parmezan i całość mieszamy, by ser otoczył każde ziarenko ryżu. Możemy również użyć płatków drożdżowych nieaktywnych, które są wegańskim zamiennikiem i nadają potrawie lekko serowy posmak.

 

Warto wiedzieć:

  • płatki drożdżowe, to drożdże poddane procesowi dezaktywacji. Mają przyjemny serowy posmak, są często używane w kuchni wegańskiej (np. jako zamiennik parmezanu w pesto lub składnik twarożku z nerkowców). Ponadto są źródłem białka i witamin z grupy B, wykazują działanie przeciwwirusowe, antybakteryjne, oraz obniżają poziom cholesterolu.

 

Smacznego!






Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *