Kremowe risotto z dynią

Risotto to popularna potrawa kuchni włoskiej. Jest dość prosta w przygotowaniu, a efekt powalający. Do przygotowania tej potrawy potrzebujemy specjalnej odmiany ryżu – arborio, czyli ryżu krótkoziarnistego, o owalnym kształcie, który po ugotowaniu w środku powinien być al dente, a na zewnątrz miękki i kremowy.

Gotowe risotto jest niezwykle kremowe i pełne smaku. Dodatek wina pogłębi jego smak, choć nie jest to składnik niezbędny. Kto raz przyrządzi tę potrawę, z pewnością będzie do niej wracał, wersji smakowych można tworzyć naprawdę wiele!

 

Składniki (2 porcje):

  • 1/2 szklanki ryżu do risotto arborio
  • 1/2 cebuli
  • 1/4 szklanki białego wytrawnego wina (opcjonalnie)
  • około 800ml bulionu (mięsny lub warzywny)
  • szklanka dyni pokrojonej w kostkę (świeża lub mrożona)
  • 200g pieczarek
  • 4 łyżki startego parmezanu
  • 1/2 łyżeczki słodkiej papryki
  • 1/2 łyżeczki tymianku
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżka masła
  • 1/2 pęczka natki pietruszki

 

Przygotowanie:

Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę.

Pieczarki myjemy i osuszamy, a następnie ścieramy na tarce lub kroimy w cienkie plastry.

W garnku podgrzewamy bulion i trzymamy go wciąż na małym ogniu.

Na patelni podgrzewamy 2 łyżki oliwy oraz dodajemy łyżkę masła. Podgrzewamy na średnim ogniu i wrzucamy pokrojoną cebulę.

Gdy cebula się zeszkli dodajemy pieczarki i podsmażamy kilka minut. Następnie dodajemy ryż, mieszamy chwilę podsmażając do czasu, aż ryż stanie się przeźroczysty. Następnie dodajemy pokrojoną w kostkę dynię, słodką paprykę oraz tymianek. Mieszamy chwilę, następnie dodajemy wino, jeśli go używamy.

Gdy wino odparuje zaczynamy dodawać gorący bulion, stopniowo, po jednej chochelce, dość często mieszając. Gotujemy cały czas na średnim ogniu. Gdy porcja bulionu wyparuje, dodajemy następną i tak do momentu, aż ryż zmięknie, ale nie będzie się rozpadał (zwykle zajmuje to około 20 minut). Dynia w tym czasie rozpadnie się niemal całkowicie, dzięki czemu danie będzie jeszcze bardziej kremowe.

Na sam koniec dodajemy starty parmezan i całość mieszamy, by ser otoczył każde ziarenko ryżu. Gotowe danie posypujemy posiekaną natką pietruszki.

Smacznego!

 

 



« (Poprzedni artykuł)
(Następny artykuł) »



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *