Szukaj

Gryczane pierniczki

Cieniutkie, korzenne pierniczki typu Pepparkakor. Pepparkakor to szwedzkie ciasteczka z wyraźną nutą imbiru, bardzo aromatyczne. Dziś u nas wersja bezglutenowa tych pierniczków. Smak gryki jest tutaj zupełnie niewyczuwalny, a to wszystko dzięki intensywności użytych przypraw. Są wyraziste i kruche, wręcz rozpływają się w ustach.   Składniki: (około 40-50 sztuk – zależy od grubości) 100g miodu, […]

Krucha tarta migdałowa z gruszkami

To jedna z naszych propozycji na świąteczny stół. A także na wiele innych okazji. Aromatyczne gruszki, duszone w białym winie, z dodatkiem przypraw korzennych wspaniale komponują się z migdałowym, marcepanowym środkiem. Tarta pięknie się prezentuje i jest prosta w przygotowaniu.   Składniki na kruchy spód: 200g mąki pszennej lub orkiszowej jasnej 120g zimnego masła łyżka […]

Pierniczki klasyczne i last minute

Pierniczki klasyczne Składniki (około 100 sztuk, w zależności od grubości): 550g mąki pszennej 300g miodu 100g cukru pudru lub ksyliotlu zmielonego na puder 120g masła 1 jajko 2 łyżeczki sody oczyszczonej 40-50g przyprawy piernikowej łyżka kakao Składniki: W rondelku, na niewielkim ogniu podgrzewamy miód z masłem, mieszamy do czasu rozpuszczenia i połączenia składników. Następnie odstawiamy […]