Szukaj

Pierniczki klasyczne i last minute

pierniczki klasyczne i last minute

Pierniczki klasyczne

Składniki (około 100 sztuk, w zależności od grubości):

  • 550g mąki pszennej
  • 300g miodu
  • 100g cukru pudru lub ksyliotlu zmielonego na puder
  • 120g masła
  • 1 jajko
  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 40-50g przyprawy piernikowej
  • łyżka kakao

Składniki:

W rondelku, na niewielkim ogniu podgrzewamy miód z masłem, mieszamy do czasu rozpuszczenia i połączenia składników. Następnie odstawiamy do przestudzenia.

Do dużej miski przesiewamy mąkę, dodajemy sodę, cukier puder, jajko, przyprawę piernikową, kakao oraz przestudzony miód z masłem. Całość zagniatamy rękoma lub w robocie kuchennym.

Ciasto wałkujemy podsypując mąką, na grubość około 2-3mm, im grubsze, tym pierniczki będą bardziej miękkie.

Wykrawamy ulubione kształty pierniczków i przekładamy na dużą blachę, wyłożoną papierem do pieczenia.

W międzyczasie rozgrzewamy piekarnik do 180’C opcja góra-dół.

Pieczemy około 8-10 minut, uważając by zbytnio się nie przypiekły.

Pierniczki po przestudzeniu są twarde, ale zmiękną zamknięte w szczelnym pojemniku z dodatkiem kawałka jabłka (pamiętajmy tylko, aby wymieniać jabłko co parę dni, aby nie spleśniało!)

 

Pierniczki last minute

Ta wersja pierniczków jest miękka i puszysta już od samego początku. Tylko ciasto należy przygotować dzień wcześniej, aby zgęstniało przez noc.

Składniki (około 60-80 sztuk, w zależności od grubości):

  • 200g miodu
  • 120g masła
  • 500g mąki pszennej
  • 4 żółtka
  • 2 białka
  • 1/2 szklanki drobnego cukru lub ksylitolu
  • 2 łyżki ciemnego kakao
  • 100ml kwaśnej śmietany 18% (w temperaturze pokojowej)
  • 2 płaskie łyżeczki sody oczyszczonej
  • 30-40g przyprawy piernikowej

Przygotowanie:

W rondelku podgrzewamy miód z przyprawą piernikową, zagotowujemy i wyłączamy palnik. Następnie dodajemy masło, aby się rozpuściło i odstawiamy do przestudzenia.

Do dużej miski przesiewamy mąkę z kakao.

100g śmietany przekładamy do kubka, dodajemy 2 płaskie łyżeczki sody, mieszamy i odstawiamy.

W drugiej misce ubijamy białka na sztywno. Następnie stopniowo dodajemy cukier, cały czas miksując. Następnie dodajemy żółtka i miksujemy do połączenia.

Powstałą masę dodajemy do mąki i mieszamy delikatnie. Następnie dodajemy przestudzoną masę miodową i mieszamy. Na koniec dodajemy podrośniętą śmietanę z sodą i mieszamy.

Ciasto będzie dość rzadkie, ale po nocy w lodówce zgęstnieje i będzie idealne do wałkowania.

Na drugi dzień wyjmujemy ciasto z lodówki, odstawiamy chwilę aby się ogrzało.

Wałkujemy na grubość 3-4mm, podsypując ciasto mąką. Wykrawamy ulubione kształty i układamy na dużej blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.

Pieczemy w 180’C około 7-10 minut (uważając, by zbytnio się nie przypiekły).

Ostudzone pierniczki przechowujemy w szczelnym pojemniku.

Smacznego!