Pierniczki klasyczne
Składniki (około 100 sztuk, w zależności od grubości):
- 550g mąki pszennej
- 300g miodu
- 100g cukru pudru lub ksyliotlu zmielonego na puder
- 120g masła
- 1 jajko
- 2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 40-50g przyprawy piernikowej
- łyżka kakao
Składniki:
W rondelku, na niewielkim ogniu podgrzewamy miód z masłem, mieszamy do czasu rozpuszczenia i połączenia składników. Następnie odstawiamy do przestudzenia.
Do dużej miski przesiewamy mąkę, dodajemy sodę, cukier puder, jajko, przyprawę piernikową, kakao oraz przestudzony miód z masłem. Całość zagniatamy rękoma lub w robocie kuchennym.
Ciasto wałkujemy podsypując mąką, na grubość około 2-3mm, im grubsze, tym pierniczki będą bardziej miękkie.
Wykrawamy ulubione kształty pierniczków i przekładamy na dużą blachę, wyłożoną papierem do pieczenia.
W międzyczasie rozgrzewamy piekarnik do 180’C opcja góra-dół.
Pieczemy około 8-10 minut, uważając by zbytnio się nie przypiekły.
Pierniczki po przestudzeniu są twarde, ale zmiękną zamknięte w szczelnym pojemniku z dodatkiem kawałka jabłka (pamiętajmy tylko, aby wymieniać jabłko co parę dni, aby nie spleśniało!)
Pierniczki last minute
Ta wersja pierniczków jest miękka i puszysta już od samego początku. Tylko ciasto należy przygotować dzień wcześniej, aby zgęstniało przez noc.
Składniki (około 60-80 sztuk, w zależności od grubości):
- 200g miodu
- 120g masła
- 500g mąki pszennej
- 4 żółtka
- 2 białka
- 1/2 szklanki drobnego cukru lub ksylitolu
- 2 łyżki ciemnego kakao
- 100ml kwaśnej śmietany 18% (w temperaturze pokojowej)
- 2 płaskie łyżeczki sody oczyszczonej
- 30-40g przyprawy piernikowej
Przygotowanie:
W rondelku podgrzewamy miód z przyprawą piernikową, zagotowujemy i wyłączamy palnik. Następnie dodajemy masło, aby się rozpuściło i odstawiamy do przestudzenia.
Do dużej miski przesiewamy mąkę z kakao.
100g śmietany przekładamy do kubka, dodajemy 2 płaskie łyżeczki sody, mieszamy i odstawiamy.
W drugiej misce ubijamy białka na sztywno. Następnie stopniowo dodajemy cukier, cały czas miksując. Następnie dodajemy żółtka i miksujemy do połączenia.
Powstałą masę dodajemy do mąki i mieszamy delikatnie. Następnie dodajemy przestudzoną masę miodową i mieszamy. Na koniec dodajemy podrośniętą śmietanę z sodą i mieszamy.
Ciasto będzie dość rzadkie, ale po nocy w lodówce zgęstnieje i będzie idealne do wałkowania.
Na drugi dzień wyjmujemy ciasto z lodówki, odstawiamy chwilę aby się ogrzało.
Wałkujemy na grubość 3-4mm, podsypując ciasto mąką. Wykrawamy ulubione kształty i układamy na dużej blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Pieczemy w 180’C około 7-10 minut (uważając, by zbytnio się nie przypiekły).
Ostudzone pierniczki przechowujemy w szczelnym pojemniku.
Smacznego!