Szukaj

Krucha tarta migdałowa z gruszkami

krucha tarta migdałowa z gruszkami

To jedna z naszych propozycji na świąteczny stół. A także na wiele innych okazji.

Aromatyczne gruszki, duszone w białym winie, z dodatkiem przypraw korzennych wspaniale komponują się z migdałowym, marcepanowym środkiem. Tarta pięknie się prezentuje i jest prosta w przygotowaniu.

 

Składniki na kruchy spód:

  • 200g mąki pszennej lub orkiszowej jasnej
  • 120g zimnego masła
  • łyżka cukru pudru
  • szczypta soli
  • 2-3 łyżki zimnej wody

Składniki na migdałowe nadzienie:

  • 100g miękkiego masła, w temperaturze pokojowej
  • 120g zmielonych migdałów (najlepiej bez skórki)
  • 2-3 krople aromatu migdałowego lub łyżka likieru migdałowego
  • 1 duże jajko
  • 100g cukru pudru lub zmielonego ksylitolu
  • łyżka mąki

Składniki na gruszki duszone w winie:

  • 4 gruszki
  • 125ml białego wytrawnego wina
  • szklanka wody
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 1/2 szklanki cukru (możemy zamienić na ksylitol lub cukier kokosowy)

 

Przygotowanie:

Gruszki w winie

Gruszki myjemy, obieramy, kroimy na ćwiartki, wycinamy gniazda nasienne.

W garnku zagotowujemy wino z wodą, cynamonem i cukrem, delikatnie przekładamy gruszki i gotujemy pod przykryciem przez około 15 minut, na średnim ogniu. Następnie zdejmujemy pokrywkę i gotujemy jeszcze 5 minut. Odstawiamy.

 

Kruchy spód

Mąkę przesiać do miski, dodać zimne masło pokrojone w kostkę, oraz resztę składników. Całość szybko zagnieść, uformować kulę i odstawić do lodówki na minimum 30 minut.

Schłodzonym ciastem wylepić formę na tarte (wcześniej formę wykładamy papierem do pieczenia lub natłuszczamy i obsypujemy mąką). Spód gęsto nakłuwamy widelcem, na wierzch układamy papier do pieczenia i obciążamy cały spód fasolą lub ryżem – dzięki temu upieczony spód będzie równy.

Piekarnik nagrzewamy do 180’C (opcja grzania góra-dół). Przygotowany spód wstawiamy na środkowy poziom piekarnika i pieczemy do zarumienienia około 20-25 minut (po 15 minutach możemy usunąć papier z obciążeniem).

 

Nadzienie migdałowe

W międzyczasie, gdy kruchy spód podpieka się w piekarniku, możemy przygotować nadzienie migdałowe.

Płatki migdałowe lub blanszowane migdały w całości mielimy na mąkę (możemy również użyć gotowych zmielonych migdałów).

Wszystkie składniki na nadzienie przekładamy do miski i miksujemy do uzyskania gładkiej, gęstej masy.

Na gorący, podpieczony spód wykładamy przygotowane nadzienie i delikatnie wyrównujemy szpatułką.

Na wierzchu układamy odsączone gruszki, rozcięciem do dołu.

Tatrę wstawiamy ponownie do piekarnika i dopiekamy jeszcze około 30 minut w 180’C.

Wyjmujemy i podajemy po przestudzeniu.

 

Smacznego!