/* */

szafran

 
 

Ocet z koprem włoskim, chili i szafranem – zrób go samodzielnie!

Ocet jest bywalcem kuchni zwłaszcza w okresie letnim, kiedy przygotowujemy domowe przetwory. W tym czasie warto wypróbować rozmaite kompozycje smakowe, dzięki którym nawet najprostsza potrawa stanie się wykwintnym daniem. Jednym z ciekawych pomysłów jest przygotowanie octu z koprem włoskim, chili i szafranem. Poznaj sprawdzony przepis!   Koper włoski, chili i szafran – skąd takie połączenie Walory smakowe i właściwości lecznicze kopru włoskiego są doskonale znane większości z nas. Intensywny, lekko słodkawy smak kopru sprawia, że roślina pasuje niemal do wszystkiego. Koper wkładamy do słoików z kiszonkami, robimy smaczne zupy, przyprawiamyCzytaj dalej


Szafran – kiedy warto go spożywać?

Szafran to jedna z najdroższych przypraw świata, przez wielu uznawana za luksus w kuchni i nie tylko. Cierpki, gorzki, korzenny i piżmowy smak, zapach skoszonej trawy, wysoka cena za gram – czym ta niezwykła przyprawa zasłużyła sobie na tak szerokie uznanie w kulinariach, medycynie i kosmetyce? Jakie właściwości wykazuje szafran, czy warto go spróbować i jak pozyskuje się tą ciekawą przyprawę?   Szafran – co to jest? Szafran uprawny (crocus sativus) wyglądem przypomina wiosenne krokusy, jednak szafran kwitnie jesienią w okresie od września do października. Przyprawę pozyskuje się z ususzonychCzytaj dalej