szarlotka

 
 

Szarlotka sypana

Prosty przepis na pyszne ciasto bez wyrabiania. Przypadnie do gustu każdemu, kto lubi nieskomplikowane ciasta pełne owoców, z niewielkiej ilości składników. Dwie warstwy słodkich jabłek otulone delikatnym ciastem, a na wierzchu chrupiąca, maślana skorupka. To ciasto uzależnia! Z powodzeniem możemy eksperymentować także z innymi owocami, np. gruszkami, śliwkami czy truskawkami.   Składniki: 1,5kg jabłek 1 szklanka mąki pszennej lub orkiszowej jasnej 1 szklanka kaszy manny 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 180g zimnego masła 1/2 szklanki cukru kokosowego (może być również ksylitol lub ewentualnie zwykły biały cukier) cynamon (opcjonalnie) Przygotowanie: JabłkaCzytaj dalej


Szarlotka z budyniem

Składniki na kruche ciasto: 200g zimnego masła 1 jajko 2 szklanki mąki orkiszowej jasnej (może być również pszenna) 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 1/3 szklanki cukru kokosowego (może być również ksylitol lub zwykły cukier) 3 większe jabłka Składniki na budyń: 1 budyń waniliowy 2 szklanki mleka 2 łyżki ksylitolu lub zwykłego cukru Składniki na nadzienie jabłkowe: 3 większe jabłka 1/2 łyżeczki cynamonu   Przygotowanie: Na początku przygotowujemy kruche ciasto. Do miski wsypujemy mąkę z proszkiem do pieczenia oraz cukrem, dodajemy jajko i masło pokrojone na mniejsze kawałki. Całość szybkoCzytaj dalej


Pyszna i prosta w wykonaniu szarlotka

Pyszna i prosta w wykonaniu szarlotka

Wspaniały, jesienny, weekendowy deser to z pewnością pyszna i prosta w wykonaniu szarlotka. Każdy z nas lubi smaczne i łatwe w przygotowaniu ciasta. Aby zrobić prawdziwą domową szarlotkę lub sernik potrzeba jednak dużo czasu i wielu składników. Na szczęście na ratunek przychodzi nam przepis na szarlotkę bez zagniatania i bez jajek. Takie ciasto wykonuje się w zaledwie kwadrans,  z czego 10 minut poświęcamy na obranie jabłek. Szarlotka bez zagniatania to ciasto stworzone na bazie pysznych i aromatycznych jabłek, udekorowane sporą ilością cynamonu. Do jego przygotowania potrzebujemy: – 1 szklanki mąkiCzytaj dalej