Szukaj

Szarlotka orkiszowa

szarlotka orkiszowa

Klasyczna szarlotka na kruchym cieście to pozycja, która choć raz musi pojawić się na jesiennym stole.

Nie wymaga dużego nakładu pracy, powstaje z niewielu składników, a smakiem przewyższy niejeden wykwintny deser!

 

Składniki na kruche ciasto:

  • 200g zimnego masła
  • 260g mąki orkiszowej jasnej
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżki cukru kokosowego (lub zamiennik np. ksylitol, zwykły cukier)
  • 1 małe jajko
  • szczypta wanilii (opcjonalnie)

Składniki na jabłkowy farsz:

  • 1kg jabłek
  • 2 łyżki cukru kokosowego
  • 1/2 łyżeczki cynamonu

 

Przygotowanie:

Na stolnicę przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia. Dodajemy pokrojone w kostkę zimne masło, cukier kokosowy, jajko i szczyptę wanilii. Całość zagniatamy aby uzyskać jednolite ciasto. Jeśli chcemy, możemy do tego celu użyć robota kuchennego.

Ciasto zawijamy w folię i wkładamy do zamrażarki na 15 minut.

W międzyczasie przygotowujemy farsz jabłkowy.

Jabłka obieramy, przekrawamy w ćwiartki, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w kostkę, lub jak nam wygodnie. Pokrojone jabłka przekładamy do głębszego garnka lub na patelnię. Podsmażamy na średnim ogniu z dodatkiem cukru kokosowego,  dość często mieszając. Po około 10-15 minutach jabłka powinny zmięknąć i mogą się delikatnie rozpadać. Dodajemy cynamon, mieszamy i odstawiamy.

Piekarnik nagrzewamy do 180’C z opcją grzania góra-dół.

 

Tortownicę o średnicy 26cm wykładamy papierem do pieczenia (możemy również użyć innej formy np. prostokątnej).

Połowę schłodzonego ciasta kroimy w plastry i wykładamy równomiernie na dno formy, palcami dociskamy i doklejamy ciasto w brakujących miejscach.

Na tak przygotowany spód wykładamy jabłka z cynamonem i wyrównujemy.

Drugą połowę schłodzonego ciasta również kroimy w plastry i wykładamy równomiernie na wierzch by pokryć jabłka.

Tak przygotowane ciasto wstawiamy na środkowy poziom rozgrzanego piekarnika.

Pieczemy około 40-50 minut, do czasu, aż ciasto ładnie się zarumieni.

Po tym czasie szarlotkę wyciągamy i odstawiamy. Po wystudzeniu kroimy i podajemy.

 

Smacznego!