Szarlotka z budyniem

Składniki na kruche ciasto:

  • 200g zimnego masła
  • 1 jajko
  • 2 szklanki mąki orkiszowej jasnej (może być również pszenna)
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/3 szklanki cukru kokosowego (może być również ksylitol lub zwykły cukier)
  • 3 większe jabłka

Składniki na budyń:

  • 1 budyń waniliowy
  • 2 szklanki mleka
  • 2 łyżki ksylitolu lub zwykłego cukru

Składniki na nadzienie jabłkowe:

  • 3 większe jabłka
  • 1/2 łyżeczki cynamonu

 

Przygotowanie:

Na początku przygotowujemy kruche ciasto.

Do miski wsypujemy mąkę z proszkiem do pieczenia oraz cukrem, dodajemy jajko i masło pokrojone na mniejsze kawałki. Całość szybko ugniatamy i formujemy kulę. Ciasto przykrywamy i odstawiamy do lodówki na 30 minut.

W tym czasie przygotowujemy nadzienie.

Jabłka myjemy, obieramy, dzielimy na ćwiartki i pozbawiamy gniazd nasiennych. Następnie kroimy na mniejsze części.

Wrzucamy do rondelka, dodajemy łyżkę wody i dusimy na średnim ogniu do momentu, aż jabłka lekko zmiękną i zaczną się rozpadać. W międzyczasie dodajemy cynamon.

Teraz czas na budyń. Do garnka wlewamy mleko pozostawiając 1/3 szklanki. Mleko podgrzewamy, a w szklance mieszamy dokładnie proszek budyniowy wraz z cukrem. Gdy mleko zacznie wrzeć wlewamy mieszankę budyniową i energicznie mieszamy, aż budyń zgęstnieje. Odstawiamy.

Po 30 minutach ciasto wyjmujemy, dzielimy na dwie części.

Przygotowujemy formę (u nas o wymiarach 24/24cm), wykładamy papierem do pieczenia lub natłuszczamy i posypujemy bułką tartą.

Jedną częścią ciasta wylepiamy spód formy i widelcem dziurkujemy. Na spodzie równomiernie układamy farsz jabłkowy. Na jabłka przekładamy równomiernie ciepły budyń.

Drugą część ciasta wałkujemy na kształt formy, delikatnie przykrywamy nim warstwę budyniową i również dziurkujemy widelcem.

Formę umieszczamy na środowym poziomie piekarnika, nagrzanego do 180’C (opcja góra – dół). Pieczemy około 50 minut do ładnego zrumienienia. Po tym czasie ciasto wyciągamy do przestudzenia.

Ostudzone ciasto możemy posypać cukrem pudrem.

Ciasto przechowujemy w lodówce.

Smacznego!

 

 



« (Poprzedni artykuł)



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *