zdrowa kuchnia
Napoje roślinne jako zamiennik mleka. Część II

Nazwa mleko jest zarezerwowana wyłącznie dla mleka ssaków, gdyż tylko one mają wydzielające je gruczoły. Dlatego od niedawna zamienniki roślinne nazywamy napojami i taka nazwa widnieje także na opakowaniach, choć potocznie wciąż używa się nazewnictwa „mleko kokosowe” czy „mleko migdałowe”, dlatego że pełnią one podobną funkcję, szczególnie w diecie wegańskiej. Napój kokosowy Takie „mleko kokosowe” możemy przyrządzić już z dwóch składników, dodatki są zupełnie opcjonalne i zależą od naszych smakowych upodobań. Napój kokosowy możemy używać do kawy, koktajli, deserów, jako dodatek do zup, sosów czy też naleśników. Składniki: 200gCzytaj dalej
Napoje roślinne jako zamiennik mleka. Część I

To napoje na bazie wartościowych ziaren, orzechów oraz pestek. To wspaniała alternatywa dla mleka krowiego, szczególnie jeśli ktoś nie toleruje laktozy lub ma alergię na białka mleka. Możemy je przyrządzić samodzielnie w domu. Owsiany To bogate źródło błonnika. Napój owsiany możemy używać jako bazę do koktajli lub zagęstnik sosów. Składniki: 4 łyżki płatków owsianych górskich 2 szklanki wody przegotowanej lub źródlanej Przygotowanie: Do wysokiego naczynia wsypujemy płatki, zalewamy wodą i blendujemy około minutę. Napój przelewamy przez gazę lub drobne sitko. Możemy wzbogacić smak dodając syrop klonowy lub szczyptę soliCzytaj dalej
Pietruszka – niezwykłe właściwości na zwykłe dolegliwości

Jej smak i zapach zna każdy, nie wszyscy jednak doceniają wartość prostej rośliny wkrajanej do rosołu. Zajmuje pierwsze miejsce w przydomowych ogródkach, jest smaczna i zdrowa, dodatkowo można wykorzystywać jej liście, łodygi, nasiona i korzeń. Mowa oczywiście o pietruszce… Choć mogłoby się wydawać, że pietruszka to po prosu pietruszka, w rzeczywistości występuje w wielu odmianach. Najpopularniejsze są trzy grupy odmian, wśród których są liczne pododmiany: pietruszka naciowa o liściach kędzierzawych (Petroselinum crispum var. crispum) – natka drobna, gęsta; pietruszka naciowa o płaskich liściach (P. crispum var. neapolitanum); pietruszka korzeniowa (P.crispumCzytaj dalej