Napoje roślinne jako zamiennik mleka. Część I

To napoje na bazie wartościowych ziaren, orzechów oraz pestek. To wspaniała alternatywa dla mleka krowiego, szczególnie jeśli ktoś nie toleruje laktozy lub ma alergię na białka mleka.

Możemy je przyrządzić samodzielnie w domu.

 

Owsiany

To bogate źródło błonnika. Napój owsiany możemy używać jako bazę do koktajli lub zagęstnik sosów.

Składniki:

  • 4 łyżki płatków owsianych górskich
  • 2 szklanki wody przegotowanej lub źródlanej

Przygotowanie:

Do wysokiego naczynia wsypujemy płatki, zalewamy wodą i blendujemy około minutę.

Napój przelewamy przez gazę lub drobne sitko. Możemy wzbogacić smak dodając syrop klonowy lub szczyptę soli himalajskiej.

Napój przechowujemy w lodówce do 2 dni.

 

Migdałowy

Biały kolor i cudowny aromat migdałów, taki napój nadaje się do kawy, płatków różnego rodzaju, lub też jako dodatek do koktajli, gorącej czekolady, ciast. Do przygotowania używamy namoczonych migdałów, dzięki temu są bardziej lekkostrawne i miękkie.

Składniki:

  • szklanka migdałów blanszowanych
  • 3 szklanki wody
  • opcjonalnie łyżka syropu klonowego

Przygotowanie:

Migdały zalewamy wodą i odstawiamy na noc. Rano blendujemy migdały wraz z wodą, bardzo dokładnie, najlepiej kilka minut. Następnie napój przelewamy przez gazę lub gęste sitko i dokładnie odciskamy. Pozostałe rozdrobnione migdały możemy dodać do owsianki, jogurtu lub ciasteczek.

Napój przechowujemy w lodówce do 3 dni.

 

Napój z nerkowców

Orzechy nerkowców wspierają układ sercowo-naczyniowy dzięki wysokiej zawartości nienasyconych kwasów tłuszczowych.

Składniki:

  • szklanka nerkowców
  • 3 szklanki wody
  • opcjonalnie łyżka ksylitolu lub innego słodziwa

Przygotowanie:

Nerkowce zalewamy wodą i odstawiamy na noc. Rano blendujemy nerkowce wraz z wodą (oraz ksylitolem jeśli używamy), bardzo dokładnie, najlepiej kilka minut. Następnie napój przelewamy przez gazę lub gęste sitko i dokładnie odciskamy. Pozostałe rozdrobnione nerkowce możemy wykorzystać do zrobienia domowego twarożku, dodając ulubione przyprawy np. sól himalajską, pieprz, szczypiorek.

Napój przechowujemy w lodówce do 3 dni.

 

 



« (Poprzedni artykuł)
(Następny artykuł) »



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *