zdrowe odżywianie

 
 

Złoty napój z kurkumą

Gdy nadchodzi chłodna jesień i sezon chorobowy w pełni, warto sięgnąć po rozgrzewające i podnoszące odporność napary. Te na bazie kurkumy, imbiru i miodu to prawdziwe złoto w płynie! Nie tylko rozgrzeją nas od środka, ukoją także ból gardła i poprawią samopoczucie. Warto po nie sięgać, nie tylko podczas choroby ale także zapobiegawczo.   Imbir doskonale sprawdzi się w trakcie przeziębienia, ponieważ działa przeciwbólowo, przeciwbakteryjnie i przeciwwirusowo. ułatwia trawienie, działa rozkurczowo i leczy wzdęcia. chroni przed powstawaniem zakrzepów, obniża ciśnienie krwi, wpływa korzystnie na pracę serca oraz poprawia koncentrację. łagodziCzytaj dalej


Gdy brak apetytu

Gdy brak apetytu

Bywają momenty, gdy brak nam apetytu na jakiekolwiek jedzenie. Co robić, aby nie dopuścić do całkowitego wyczerpania i utraty sił? Poniższe rady mogą stanowić pewną podpowiedź. Co wpływa na apetyt? Osoby chore i starsze często uskarżają się na częściowy lub zupełny brak apetytu. Ich łaknienie zaczyna zanikać. Potrawy, które dotąd cieszyły podniebienie, obecnie są traktowane, jak „zło konieczne”.  Zjedzenie nawet małego posiłku staje się udręką. Chory lub senior całymi godzinami próbuje przełknąć chociażby jeden kęs jedzenia. Okazuje się, że na apetyt, ma wpływ szereg czynników, w tym zdrowie fizyczne, kondycjaCzytaj dalej


Zalety prozdrowotne dyni

Zalety prozdrowotne dyni

Tę pomarańczową kulę każdy dobrze zna, ale niewiele osób wie, jakie są zalety prozdrowotne dyni. Kojarzona zazwyczaj z jesienią i dekoracjami halloween’ owymi dynia nie jest jeszcze dostatecznie popularna w Polsce jako składnik pożywienia. Jej kuzyni tacy jak arbuzy, melony, kabaczki, cukinie czy ogórki częściej goszczą na polskich stołach. Bardziej cenione w naszym kraju są zdecydowanie pestki z dyni. Dynia występuje w wielu gatunkach. Niektóre osiągają niebywałe rozmiary, jak chociażby zwyciężczyni tegorocznych Europejskich Mistrzostw Hodowców Dyń w Tervuren, niedaleko Brukseli, która ważyła bagatela prawie pół tony. Ze względu na swojeCzytaj dalej


Zdrowe zamienniki cukru

zdrowe zamienniki cukru.jpg.

Zdrowe zamienniki cukru są w dzisiejszych czasach słusznym wyborem. Każda osoba zdrowo odżywiająca się unika białego cukru jak ognia. Coraz częściej słyszy się o zachorowaniach na cukrzycę, niestety cukier jest ukryty w wielu produktach i nawet nie mamy pojęcia o tym, że go spożywamy. Czy są dostępne jakieś zdrowe zamienniki cukru? Cukier brzozowy, popularnie występujący pod nazwą ksylitol, to substancja pochodzenia naturalnego, która uzyskuje się z brzozy. Słodkość ksylitolu jest porównywalna ze smakiem sacharozy, jednak jego wartość kaloryczna jest znacznie, bo o połowę mniejsza. Wartość pozytywna ksylitolu zawiera się nieCzytaj dalej


Bezpłatne warsztaty dla seniorów w Kuchni Spotkań IKEA

warsztaty-dla-seniorow-w-kuchni

Od kwietnia IKEA zaprasza na kreatywne gotowanie i bezpłatne warsztaty dla seniorów w Kuchni Spotkań IKEA. Kuchnia Spotkań IKEA to przestrzeń otwarta dla wszystkich, dla których jedzenie i gotowanie jest pretekstem do spędzania wspólnie czasu.   Wszystko pod okiem profesjonalnych kucharzy i eksperta z zakresu dietetyki. IKEA wierzy, że wspólne gotowanie i jedzenie to doskonałe okazje do spotkań w gronie najbliższych. Spotkań, które tworzą szereg pozytywnych emocji i doświadczeń. Pozwalają delektować się smakiem niepowtarzalnych chwil, inspirują i uwalniają kreatywność. Ważne, aby odnaleźć radość płynącą ze wspólnych chwil oraz otworzyć sięCzytaj dalej