Złoty napój z kurkumą

Gdy nadchodzi chłodna jesień i sezon chorobowy w pełni, warto sięgnąć po rozgrzewające i podnoszące odporność napary. Te na bazie kurkumy, imbiru i miodu to prawdziwe złoto w płynie! Nie tylko rozgrzeją nas od środka, ukoją także ból gardła i poprawią samopoczucie.

Warto po nie sięgać, nie tylko podczas choroby ale także zapobiegawczo.

 

Imbir

  • doskonale sprawdzi się w trakcie przeziębienia, ponieważ działa przeciwbólowo, przeciwbakteryjnie i przeciwwirusowo.
  • ułatwia trawienie, działa rozkurczowo i leczy wzdęcia.
  • chroni przed powstawaniem zakrzepów, obniża ciśnienie krwi, wpływa korzystnie na pracę serca oraz poprawia koncentrację.
  • łagodzi mdłości, może być stosowany przy chemioterapii lub przy chorobie lokomocyjnej.

 

Kurkuma

  • dzięki zawartej w kurkumie kurkuminie posiada silne właściwości przeciwzapalne i przeciwutleniające, wspomaga w leczeniu nowotworów.
  • pobudza namnażanie komórek nerwowych i może działać wspomagająco przy chorobie Alzheimera.
  • działa rozkurczająco i pomaga w zaburzeniach trawienia, wspomaga przy schorzeniach wątroby oraz trzustki.
  • przyswajalność kurkuminy możemy wzmocnić łącząc ją z czarnym pieprzem.

Miód

  • zwiększa odporność organizmu, działa bakteriobójczo, jest naturalnym antybiotykiem.
  • wspomaga pracę serca dzięki zawartości acetycholiny oraz potasu
  • obniża ciśnienie tętnicze krwi, wspomaga krążenie.
  • pomaga w leczeniu wrzodów żołądka i schorzeniach wątroby
  • przyspiesza gojenie się ran
  • poprawia samopoczucie, koi nerwy i jest stosowany przy bezsenności.
  • zapobiega próchnicy

 

Napar z kurkumy i imbiru

Składniki (1 porcja):

  • 2cm korzenia imbiru
  • 2cm korzenia kurkumy
  • sok z 1/2 cytryny
  • łyżeczka miodu
  • 300ml wrzątku

Przygotowanie:

Kurkumę oraz imbir obieramy i ścieramy na tarce (kurkuma mocno barwi, możemy użyć rękawiczek by uniknąć zabarwienia dłoni). Następnie przekładamy do dużego kubka i zalewamy wrzątkiem. Przykrywamy talerzykiem i odstawiamy na 15 minut.

Po tym czasie dodajemy sok z cytryny i miód. Mieszamy i gotowe.

Na zdrowie!

 

 



« (Poprzedni artykuł)
(Następny artykuł) »



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *