Szukaj

Tofurnik dyniowy

Tofurnik dyniowy

Tofurnik dyniowy z korzenno-cytrusową nutą.

 

Składniki na masę:

  • 2 opakowania tofu naturalnego po 180g
  • puszka schłodzonego mleczka kokosowego (tylko gęsta część)
  • 1/2 szklanki puree dyniowego
  • 3/4 szklanki ksylitolu lub syropu klonowego (ewentualnie drobnego cukru)
  • 1 szklanka ugotowanej kaszy jaglanej*
  • sok z 1 cytryny
  • sok z 1/2 pomarańczy
  • skórka otarta z 1 pomarańczy
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • opakowanie budyniu waniliowego (40g)
  • łyżeczka ekstraktu waniliowego (opcjonalnie)

Składniki na spód:

  • 150g kruchych ciasteczek np. maślanych lub owsianych
  • 2 czubate łyżki masła lub masła orzechowego

Składniki na polewę:

  • 3 łyżki oleju kokosowego lub masła
  • 3 łyżki kakao
  • 3 łyżki miodu lub syropu klonowego

 

*jeśli użyjemy świeżo ugotowanej kaszy, łatwiej nam będzie uzyskać gładką konsystencję masy podczas blendowania.

 

Przygotowanie:

Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia lub natłuszczamy i obsypujemy bułką tartą.

Do naczynia blendera przekładamy pokruszone ciasteczka, dodajemy masło lub masło orzechowe, całość blendujemy aby uzyskać masę o konsystencji mokrego piasku. Powstałą masę przekładamy równomiernie na spód i dociskamy. Tak przygotowany spód odstawiamy do lodówki.

 

Piekarnik rozgrzewamy do 180’C (opcja grzania góra-dół), a w międzyczasie przygotowujemy masę „sernikową” z tofu.

Tofu odciskamy a nadmiaru wody i przekładamy do miski. Dodajemy puree dyniowe, skórkę z pomarańczy, cukier, ciepłą kaszę jaglaną, budyń oraz ekstrakt waniliowy. Całość dokładnie blendujemy, może to zająć kilka minut. Na koniec dodajemy gęstą część mleczka kokosowego i sok z cytrusów. Chwilę blendujemy, do powstania aksamitnej, gładkiej masy.

Masę z tofu przekładamy na schłodzony spód.

Wstawiamy ciasto na środkowy poziom piekarnika. Po 15 minutach zmniejszamy temperaturę do 120’C i pieczemy jeszcze około 40-45 minut.

Wskazówka: na najniższym poziomie piekarnika możemy postawić naczynie żaroodporne wypełnione do 1/3 wrzątkiem. Para sprawi, że ciasto wyjdzie bardzo delikatne i puszyste.

Po tym czasie lekko uchylamy drzwiczki, tofurnik wyciągamy po 15 minutach.

Ciasto odstawiamy do przestudzenia.

Gotowy tofurnik najlepiej schłodzić przez noc w lodówce, taki smakuje najlepiej.

 

Przygotowanie polewy czekoladowej:

Olej kokosowy lub masło roztapiamy w rondelku, na niewielkim ogniu. Wyłączamy palnik i dodajemy resztę składników, mieszamy trzepaczką do połączenia i polewamy ciasto. Polewa bardzo szybko zastygnie, dosłownie po kilku minutach w lodówce.

Smacznego!