Tofurnik dyniowy z korzenno-cytrusową nutą.
Składniki na masę:
- 2 opakowania tofu naturalnego po 180g
- puszka schłodzonego mleczka kokosowego (tylko gęsta część)
- 1/2 szklanki puree dyniowego
- 3/4 szklanki ksylitolu lub syropu klonowego (ewentualnie drobnego cukru)
- 1 szklanka ugotowanej kaszy jaglanej*
- sok z 1 cytryny
- sok z 1/2 pomarańczy
- skórka otarta z 1 pomarańczy
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- opakowanie budyniu waniliowego (40g)
- łyżeczka ekstraktu waniliowego (opcjonalnie)
Składniki na spód:
- 150g kruchych ciasteczek np. maślanych lub owsianych
- 2 czubate łyżki masła lub masła orzechowego
Składniki na polewę:
- 3 łyżki oleju kokosowego lub masła
- 3 łyżki kakao
- 3 łyżki miodu lub syropu klonowego
*jeśli użyjemy świeżo ugotowanej kaszy, łatwiej nam będzie uzyskać gładką konsystencję masy podczas blendowania.
Przygotowanie:
Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia lub natłuszczamy i obsypujemy bułką tartą.
Do naczynia blendera przekładamy pokruszone ciasteczka, dodajemy masło lub masło orzechowe, całość blendujemy aby uzyskać masę o konsystencji mokrego piasku. Powstałą masę przekładamy równomiernie na spód i dociskamy. Tak przygotowany spód odstawiamy do lodówki.
Piekarnik rozgrzewamy do 180’C (opcja grzania góra-dół), a w międzyczasie przygotowujemy masę „sernikową” z tofu.
Tofu odciskamy a nadmiaru wody i przekładamy do miski. Dodajemy puree dyniowe, skórkę z pomarańczy, cukier, ciepłą kaszę jaglaną, budyń oraz ekstrakt waniliowy. Całość dokładnie blendujemy, może to zająć kilka minut. Na koniec dodajemy gęstą część mleczka kokosowego i sok z cytrusów. Chwilę blendujemy, do powstania aksamitnej, gładkiej masy.
Masę z tofu przekładamy na schłodzony spód.
Wstawiamy ciasto na środkowy poziom piekarnika. Po 15 minutach zmniejszamy temperaturę do 120’C i pieczemy jeszcze około 40-45 minut.
Wskazówka: na najniższym poziomie piekarnika możemy postawić naczynie żaroodporne wypełnione do 1/3 wrzątkiem. Para sprawi, że ciasto wyjdzie bardzo delikatne i puszyste.
Po tym czasie lekko uchylamy drzwiczki, tofurnik wyciągamy po 15 minutach.
Ciasto odstawiamy do przestudzenia.
Gotowy tofurnik najlepiej schłodzić przez noc w lodówce, taki smakuje najlepiej.
Przygotowanie polewy czekoladowej:
Olej kokosowy lub masło roztapiamy w rondelku, na niewielkim ogniu. Wyłączamy palnik i dodajemy resztę składników, mieszamy trzepaczką do połączenia i polewamy ciasto. Polewa bardzo szybko zastygnie, dosłownie po kilku minutach w lodówce.
Smacznego!