Pyszne, delikatne ciasto na bazie naturalnego tofu. Dzięki dodatkowi soku z cytryny zyskuje serowy posmak, nieco przypomina tradycyjny sernik.
Składniki na masę:
- 2 opakowania tofu naturalnego po 180g
- 200ml mleczka kokosowego
- 3/4 szklanki cukru lub ksylitolu
- 1/2 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej*
- sok z 1 cytryny
- skórka otarta z 1 cytryny
- opakowanie budyniu waniliowego
- łyżeczka ekstraktu waniliowego
Składniki na spód:
- łyżka zmielonego złocistego siemienia lnianego (lub zwykłego)
- 4 łyżki wody
- 65g masła lub oleju kokosowego
- szklanka mąki
- łyżka kakao
- płaska łyżeczka proszku do pieczenia
Składniki na polewę:
- 3 łyżki oleju kokosowego lub masła
- 3 łyżki kakao
- 3 łyżki miodu lub syropu klonowego
*jeśli użyjemy świeżo ugotowanej kaszy, łatwiej nam będzie uzyskać gładką konsystencję masy podczas blendowania.
Przygotowanie:
Na początek kruchy, kakaowy spód.
Do miski wsypujemy zmielone siemię, 4 łyżki wody i mieszamy. Następnie dodajemy zimne masło pokrojone na kawałki oraz mąkę, kakao i proszek do pieczenia. Wyrabiamy szybko gładkie ciasto i odstawiamy do lodówki na 30 minut.
Piekarnik nagrzewamy do 180’C opcja grzania góra-dół.
Tortownicę o średnicy 20cm wykładamy papierem do pieczenia i spód wylepiamy schłodzonym ciastem. Ciasto nakłuwamy widelcem i wstawiamy do piekarnika na 15 minut. Po tym czasie wyjmujemy i odstawiamy.
W międzyczasie przygotowujemy masę „sernikową” z tofu.
Tofu odciskamy a nadmiaru wody i przekładamy do miski. Dodajemy resztę składników czyli: sok i skórkę z cytryny, mleczko kokosowe, cukier, ciepłą kaszę jaglaną, budyń oraz ekstrakt waniliowy. Całość blendujemy, aby uzyskać gładką masę.
Masę z tofu przekładamy na lekko przestudzony spód.
Temperaturę piekarnika zmniejszamy do 175’C i wstawiamy ciasto na środkowy poziom. Pieczemy około godzinę.
Wskazówka: na najniższym poziomie piekarnika możemy postawić naczynie żaroodporne wypełnione do 1/3 wrzątkiem. Para sprawi, że ciasto wyjdzie bardzo delikatne i puszyste.
Po godzinie piekarnik wyłączamy i lekko uchylamy drzwiczki, tofurnik wyciągamy po 15 minutach. Odstawiamy do przestudzenia.
Gotowy tofurnik najlepiej schłodzić przez noc w lodówce.
Przygotowanie polewy czekoladowej:
Olej kokosowy lub masło roztapiamy w rondelku, na niewielkim ogniu. Wyłączamy palnik i dodajemy resztę składników, mieszamy trzepaczką do połączenia i polewamy ciasto. Polewa bardzo szybko zastygnie, dosłownie po kilku minutach w lodówce.
Smacznego!