Witamina E znana jest głównie jako składnik kosmetyków do pielęgnacji cery. Poprawia stan skóry, dodaje jej sprężystości i zmniejsza zmarszczki, przez co nazywana jest witaminą młodości. Witamina E jest niezbędna dla zdrowia, a wraz z wiekiem znacznie wzrasta zapotrzebowanie organizmu na jej ilość. Jak działa witamina młodości i czym objawia się jej niedobór?
Działanie witaminy E
Witamina E nazywana jest witaminą młodości, choć równie trafne jest określenie jej witaminą życia, gdyż jest niezbędna do wytwarzania nasienia oraz prawidłowego rozwoju ciąży. Witamina ta nie tylko wpływa na prawidłowe funkcjonowanie organizmu, ale również jest silnym antyoksydantem i chroni komórki przed działaniem wolnych rodników, co spowalnia procesy starzenia.
Jako bardzo silny antyoksydant witamina E nawilża skórę oraz może być stosowana przy dolegliwościach takich jak egzema i łuszczyca.
Witamina młodości może zmniejszać poziom cholesterolu, co niweluje ryzyko miażdżycy. Ponadto witamina E wspiera układ krążenia ponieważ wspomaga wchłanianie witaminy K. Chroni to organizm przed powstawaniem zakrzepów, a tym samym zmniejsza ryzyko zawału serca i udaru mózgu, poprawia pamięć i koncentrację.
Niedobór witaminy E
Witamina E należy do znanych witamin, które rozpuszczają się w tłuszczach – A, D, E, K. Z tego powodu magazynowana jest w tkance tłuszczowej, co zwykle zapobiega powstawaniu niedoborów, które zdarzają się rzadko. Jednak organizm seniora ma większe zapotrzebowanie na witaminę, a niedobory mogą objawiać się np. drżeniem mięśni, nadmiernym zmęczeniem, spowolnionym gojeniem ran oraz rogowaceniem skóry. W cięższych przypadkach może dochodzić do anemii, zaburzeń ze strony układu nerwowego, czy osłabienia kości i zębów.
Nadmiar witaminy E
Do przedawkowania witaminy E może dojść jedynie przy nieprawidłowym stosowaniu preparatów z jej zawartością i znacznym przekraczaniu zalecanych dawek. Możemy wówczas obserwować objawy takie jak ból głowy i mięśni, osłabienie, zaburzenia ze strony układu pokarmowego, zaburzenia widzenia, wahania nastroju.
Produkty spożywcze zawierające witaminę E
• oleje roślinne, np. słonecznikowy, kukurydziany, sojowy, rzepakowy;
• orzechy, migdały, pestki dyni;
• ryby;
• kiełki i nasiona zbóż;
• szpinak;
• czarna porzeczka;
• pietruszka;
• papryka;
• kapusta biała;
• żółtko jaja;
• wątroba;
• mleko.