Uszy zatkane woskowiną – przyczyny i objawy
Pogorszenie słuchu, szumy uszne, a nawet ból i kłucie w uchu mogą świadczyć o zatkaniu ucha woskowiną. Wosk uszny jest naturalną wydzieliną, jednak w wyniku wielu przyczyn może dochodzić do jego nadprodukcji, zwłaszcza w przypadku seniorów noszących aparaty słuchowe. Sprawdź, jakie objawy świadczą o zatkanych uszach i co zrobić w takiej sytuacji! Dlaczego […]
10 tysięcy litrów, 100 tysięcy ruchów kurczących – tyle robi serce w ciągu doby!
Każda komórka ludzkiego organizmu jest zależna od układu krążenia, w którym to serce odgrywa kluczową rolę. Podczas rutynowych czynności zwykle nie zastanawiamy się, jak niezbędny dla zdrowia i życia jest zdrowy układ sercowo-naczyniowy, tymczasem serce pracuje nieustannie pompując nawet 10 tysięcy litrów krwi na dobę kurcząc się przy tym ok. 100 tysięcy razy! Sprawdź, jak […]
Choroba Hashimoto – często rozpoznawane schorzenie tarczycy
Choroba Hashimoto (limfocytarne zapalenie tarczycy typu Hashimoto) jest często diagnozowaną chorobą autoimmunologiczną, na którą najbardziej narażone są kobiety. Zmiany patologiczne w tarczycy w przebiegu wspomnianej choroby powstają z powodu zbyt intensywnej stymulacji układu odpornościowego, co skutkuje silną odpowiedzią immunologiczną adekwatną do nadmiernego pobudzenia komórek. Przyczyny nieprawidłowych zjawisk w układzie immunologicznym nie są wystarczająco jasne i […]
Elektroencefalografia (EEG) – czym jest to badanie?
Elektroencefalografia to badanie neurofizjologiczne, które służy ocenie czynności elektrycznej mózgu. Badanie wykonuje się w wybranych przypadkach, takich jak epilepsja, zaburzenia snu lub stany po zatruciach lekami o działaniu neurotoksycznym. Przekonaj się, na czym polega EEG i w jakim celu się je wykonuje! Co to jest elektroencefalografia? Elektroencefalografia, w skrócie EEG, to nieinwazyjna metoda diagnostyczna, […]
Pasternak zwyczajny – właściwości wykorzystywane w kuchni i nie tylko
Pasternak należy do nieco zapomnianych roślin, jednak jesienią warto ponownie wprowadzić go do kuchni. Warzywo przypomina pietruszkę i niczym nie ustępuje jej pod względem wartości odżywczych i cennych właściwości. Przekonaj się, jakie działanie wykazuje pasternak zwyczajny! Pasternak – co to za roślina? Pasternak zwyczajny (Pastinaca sativa L.) to roślina z rodziny selerowatych. Rośnie dziko […]
Testy na obecność Helicobacter pylori – sprawdź 4 możliwości!
Zakażenie Helicobacter pylori może dotyczyć nawet 80-90% społeczeństwa. Schorzenie niekiedy przechodzi bezobjawowo, innym razem wywołuje symptomy w obrębie układu pokarmowego. Nieleczone zakażenie prowadzi jednak do poważnych powikłań, w tym choroby wrzodowej i raka żołądka. Sprawdź, jakie metody inwazyjne i nieinwazyjne stosuje się w celach diagnostycznych przy H. pylori! Nieinwazyjne testy diagnostyczne przy H. pylori […]
Wpływ witaminy E na zdrowie człowieka
Witamina E należy do związków wytwarzanych wyłącznie przez rośliny i niektóre sinice. Związki te pełnią rolę przeciwutleniaczy, przyczyniają się zapewnienia właściwej struktury błon komórkowych, a także cechują się potencjałem immunomodulującym, czyli wpływają korzystnie na działanie układu odpornościowego. Dzienne zalecane spożycie dla omawianej witaminy wynosi od 6 do 20 mg w zależności od grupy wiekowej ludności. […]
Substancje niepożądane zawarte w organizmach ryb i owoców morza
Ryby i owoce morza mogą kumulować w swoich organizmach metale ciężkie, takie jak rtęć, arsen, ołów, które wpływają niekorzystnie na ludzkie zdrowie, ale także obniżają przyswajalność niezbędnych minerałów, czyli magnezu, miedzi, żelaza. Kadm Przewlekłe zatruwanie organizmu niewielkimi stężeniami kadmu doprowadza do wystąpienia zjawisk patologicznych w układzie oddechowym, układzie sercowo-naczyniowym oraz pokarmowym. Powyższy pierwiastek ma udokumentowane […]