Gastropareza – częste powikłanie cukrzycy

Gastropareza cukrzycowa to dolegliwość, która zaburza prawidłowe funkcjonowanie układu pokarmowego. Schorzenie to rozwija się w wyniku zaburzenia przewodnictwa nerwowego i może skutkować niedożywieniem seniora, ponieważ zalegający pokarm w żołądku nie jest prawidłowo trawiony. Leczenie gastroparezy cukrzycowej polega przede wszystkim na stosowaniu odpowiedniej diety. Jakie są objawy tej choroby i jak załagodzić przykre dolegliwości?

 

Czym jest gastropareza i jakie są objawy?

W przypadku gastroparezy mięśnie żołądka nie kurczą się prawidłowo, przez co pokarm jest wolniej przesuwany, bądź niemal nie jest przesuwany w ogóle do dalszych odcinków przewodu trawiennego. Chorzy odczuwają dyskomfort związany z zaleganiem treści pokarmowej, co objawia się jako:

  • zgaga,
  • cofanie się treści pokarmowej do przełyku,
  • wzdęcia,
  • nudności,
  • wymioty niestrawioną treścią pokarmową,
  • bóle brzucha.

Ryzyko związane z gastroparezą

Zaleganie pokarmu w żołądku oraz towarzyszące temu objawy niestrawności niestety nie są jedynymi dolegliwościami towarzyszącymi gastroparezie, ponieważ nieprawidłowe kurczenie mięśni uniemożliwia wchłanianie wielu związków odżywczych oraz leków. Co więcej, osoby cierpiące na gastroparezę ze względu na zaleganie niestrawionego pokarmu tracą apetyt oraz czują sytość po zjedzeniu nawet niewielkiej porcji posiłku. W konsekwencji w wielu przypadkach dochodzi do zmniejszenia wagi ciała oraz niedoborów żywieniowych, pomimo braku uczucia głodu.

Ponadto, nieleczona gastropareza może prowadzić do rozwoju schorzeń takich jak:

  • nadżerki przełyku,
  • zaburzenia poziomu glukozy (nawet pomimo prawidłowego przyjmowania insuliny w przypadku diabetyków),
  • spadek ciśnienia tętniczego po posiłku.

Dlaczego gastropareza często dotyczy diabetyków?

Osoby chorujące na cukrzycę, zarówno 1 i 2 typu, zwłaszcza przewlekle (powyżej 10 lat) są szczególnie narażone na rozwój gastroparezy. Skłonność ta wynika z neuropatii cukrzycowej, czyli uszkodzenia nerwów obwodowych. Neuropatia autonomiczna przewodu pokarmowego związana m.in. z zaburzeniami nerwu błędnego uniemożliwia prawidłową pracę przewodu pokarmowego. Uważa się, że niedowład unerwienia żołądka dotyczy nawet ponad połowy chorych na cukrzycę. Gastropareza cukrzycowa częściej jednak dotyka osób chorujących na cukrzycę typu 1.

Im dłużej choruje się na cukrzycę, tym większe prawdopodobieństwo rozwoju tego powikłania, co ma związek prawdopodobnie z ograniczonymi możliwościami leczenia cukrzycy przed kilkoma dekadami. Zatem osoby, u których cukrzyca była rozpoznana przed wieloma latami nie miały tylu możliwości terapeutycznych, jak obecnie. Ponadto, zaniedbanie początkowego leczenia również w większości przypadków daje opóźnione objawy.

Poza cukrzycą istnieją również inne czynniki wywołujące gastroparezę, a są to m.in.:

  • choroba Parkinsona,
  • czynniki idiopatyczne (nieznane),
  • zabiegi operacyjne,
  • twardzina układowa,
  • zakażenia wirusowe,
  • niektóre leki (np. cholinergiczne),
  • niedoczynność tarczycy.

 



« (Poprzedni artykuł)



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *