Krem pattisiere z owocami i kruszonką

Krem pattisiere, to francuski krem cukierniczy na bazie żółtek, doskonały do wypełnienia tart, kruchych babeczek czy podawany w pucharkach w towarzystwie owoców i np. kruszonych ciastek. U nas dziś właśnie w tej ostatniej odsłonie.

Krem jest dość prosty w wykonaniu, warto przyrządzić taki deser na specjalne okazje.

Możemy przechowywać go w lodówce do 3 dni.

Składniki na krem pattisiere:

  • 3 duże żółtka
  • 300ml mleka (najlepiej tłustego 3,2%)
  • 20g mąki pszennej
  • 15g mąki ziemniaczanej
  • 50g cukru lub ksylitolu
  • ziarenka z jednej laski wanilii lub łyżeczka ekstraktu waniliowego

Dodatkowo:

  • 100g ciastek kakaowych
  • borówki lub inne wybrane owoce

 

Przygotowanie:

Mleko odmierzamy i przelewamy do garnka. Dodajemy ziarenka wanilii, doprowadzamy do wrzenia i natychmiast odstawiamy.

Żółtka z dodatkiem cukru lub ksylitolu umieszczamy w misce i ubijamy mikserem na puszystą, jasną masę.

Do ubitej masy z żółtek dodajemy przesianą mąkę pszenną i ziemniaczaną, następnie miksujemy do uzyskania jednolitej masy. Do tak przygotowanej masy dodajemy chochelkę wrzącego mleka i dokładnie miksujemy. Tak zahartowaną masę wlewamy do garnka z resztą mleka i mieszamy do połączenia. Wstawiamy garnek na palnik o średniej mocy i zagotowujemy ciągle mieszając, masa jest gotowa gdy uzyskamy gęstość budyniu. Wyłączamy palnik, garnek przykrywamy folią spożywczą (aby uniknąć powstania kożucha) i odstawiamy do przestudzenia.

Przestudzony krem chłodzimy w lodówce. Możemy go zużyć w ciągu 3 dni.

Ciastka kakaowe drobno kruszymy (w tym celu możemy włożyć je do torebki i zgnieść rękoma lub użyć tłuczka czy też wałka do ciasta).

Borówki myjemy na sitku i osuszamy.

W pucharkach lub szklankach układamy kolejno warstwę pokruszonych ciastek, warstwę kremu i borówek, znów warstwę ciastek, kremu i borówek i tak do wykończenia składników.

Deser podajemy schłodzony. Smakuje wyśmienicie!

Jeśli chcemy użyć kremu do wypełnienia kruchych babeczek, z podanych proporcji wystarczy na wypełnienie około 20 sztuk. Jeśli natomiast chcemy zrobić tartę z owocami, kremu będzie wystarczająca ilość na tartę o średnicy około 20cm.

 

Smacznego!

 



« (Poprzedni artykuł)



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *