Siemię lniane do płukania gardła – szybki sposób na ból i chrypkę

Ból gardła pojawia się najczęściej w okresie jesienno-zimowym, ale również na wiosnę nie brakuje infekcji i przeziębień związanych z częstymi zmianami temperatury. Warto czasem wypróbować domowych sposobów na ból gardła, które okazują się tanie, naturalne, bezpieczne i nie przesilają organizmu. Jednym z takich sposobów jest płukanie gardła maceratem z siemienia lnianego – jak go przyrządzić, jak stosować i jak działa?

 

Siemię lniane – działanie na gardło

Siemię lniane jest wyjątkowo wartościowe pod względem wpływu na organizm. Szczególnie często stosuje się powielające właściwości śluzu lnianego w przypadku dolegliwości takich jak zgaga, wrzody, czy choroba refluksowa. Nie każdy wie, że płukanie gardła naparem lub maceratem ma korzystny wpływ także w przypadku bólu gardła.

Śluzy siemienia lnianego powlekają błonę śluzową gardła tworząc płaszcz ochronny przed podrażnieniami. Działanie takie nie tylko chroni przed namnażaniem wirusów i bakterii, ale także przyśpiesza regenerację gardła podrażnionego np. po kaszlu. Siemię lniane działa na gardło nawilżająco, koi podrażnienia i łagodzi ból. Co więcej, płukanie gardła siemieniem lnianym jest bardzo bezpieczne, dlatego z tej domowej metody leczenia mogą korzystać także seniorzy.

Warto sięgnąć po płukankę z siemienia lnianego zwłaszcza gdy dokuczają nam dolegliwości takie jak:

  • chrypka;
  • drapanie i łaskotanie w gardle;
  • suchość w ustach;
  • podrażnienie i zaczerwienienie;
  • ból i pieczenie.

Siemię lniane – nasiona, czy mielone?

Do płukania gardła należy przygotować roztwór, który tuż przed użyciem musi mieć temperaturę zbliżoną do temperatury ciała (36-37 stopni). Zbyt gorące płyny dodatkowo podrażniają gardło.

Najlepsze właściwości wykazują nasiona lnu, z których można przyrządzić macerat lub po zmieleniu napar. Można stosować także mielone siemię lniane, jednak należy pamiętać o jego odpowiednim przechowywaniu. Siemię szybko się utlenia tracąc swoje właściwości.

Przepis na macerat z ziaren lnu

5-10 g nasion lnu należy zalać przegotowaną, ale ostudzoną wodą (1 szklanka). Pozostawiamy na kilka godzin, po czym odcedzamy. Jeśli macerat będzie zbyt zimny możemy przed płukaniem dodać odrobinę ciepłej wody.

Przepis na napar z siemienia lnianego

1 łyżkę mielonego siemienia lnianego zalewamy wrzątkiem i pozostawiamy pod przykryciem na ok. 15 minut. Kolejno odcedzamy i płuczemy gardło po ostudzeniu naparu.

 

Ziarna lnu – wykorzystanie w kuchni

Nasiona lnu można spożywać na surowo, np. dodając do sałatek, posypując chleb, czy inne dania. Zachowują one wówczas wszystkie swoje wartości. Jeśli jednak zależy nam na powlekających właściwościach związków śluzowych, wówczas konieczne jest połączenie lnu z wodą, która inicjuje wydzielanie nawilżającego śluzu. Płukanie siemieniem lnianym możemy wykonywać 3-5 razy dziennie, każdorazowo przez ok. 2 minuty.






Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *