Ciasteczka owsiane – szybka i wartościowa przekąska

Płatki owsiane to dobre dla naszego organizmu źródło białka. Mają też więcej zalet, w 100g zwykłych płatków owsianych znajdziemy aż 10g błonnika, który jest bardzo istotny dla naszego układu pokarmowego m.in. stabilizuje poziom cukru we krwi, ma też duży wpływ na obniżenie poziomu cholesterolu. Ponadto znajdziemy tu witaminy z grupy B, magnez, fosfor i mangan.

Płatki owsiane możemy włączyć do codziennej diecie jako dodatek do jogurtu, koktajlu czy też w postaci ciasteczek – taką przekąskę możemy zabrać ze sobą, to szybki sposób by nasycić się  w razie nagłego głodu.

 

Ciastka owsiane z bananem

Wystarczy tylko kilka składników, banan scala ciasto i jajko nie jest tu wymagane.
Kilka takich ciasteczek może zastąpić nam drugie śniadanie i nasycić. Ciastka wychodzą dość miękkie.

Składniki (około 10 sztuk):

  • 1 dojrzały banan
  • 1/2 szklanki płatków owsianych górskich
  • garść rodzynek
  • łyżka masła orzechowego
  • łyżka wiórków kokosowych lub pestek słonecznika

 

Przygotowanie:

Banana rozgniatamy widelcem. Rodzynki drobno siekamy. Do miseczki wsypujemy płatki owsiane, posiekane rodzynki, banana, masło orzechowe, wiórki kokosowe lub słonecznik. Mieszamy do połączenia i odstawiamy na kilka minut. Masę wykładamy łyżką na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.

Pieczemy w 180’C około 15 minut do lekkiego zrumienienia

 

Chrupiące ciasteczka owsiane najeżone bakaliami

Składniki (około 12 dużych ciastek):

  • szklanka płatków owsianych błyskawicznych
  • 1/2 szklanki mąki gryczanej niepalonej
  • 2 łyżki mąki ryżowej
  • 1/2 szklanki cukru kokosowego lub ksylitolu
  • 60g rozpuszczonego oleju kokosowego lub masła
  • 2 jajka
  • szklanka ulubionych bakalii (rodzynki, daktyle, wiórki kokosowe, orzechy, migdały, słonecznik
  • łyżeczka ekstraktu waniliowego (opcjonalnie)

 

Przygotowanie:

Wszystkie składniki przekładamy do miski i łączymy ze sobą (łyżką lub rękoma).

Odstawiamy masę na kilka minut, by płatki owsiane spęczniały. Po tym czasie powstanie masa, z której z łatwością ulepimy kształtne ciasteczka (jeśli jednak masa będzie zbyt rzadka, należy dosypać trochę płatków owsianych lub mąki gryczanej).

Ciasteczka wykładamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.

Pieczemy w temperaturze 180’C około 20 minut, do zrumienienia. Następnie ciastka wykładamy do przestygnięcia.

Smacznego!






Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *