Szukaj

Zdrowe odżywianie po 60. roku życia – jakie składniki powinny dominować w diecie seniora

Po 60. roku życia ciało człowieka przechodzi naturalne zmiany fizyczne, które mogą wpływać na stan zdrowia, siłę oraz ogólne samopoczucie. To czas, kiedy warto zwrócić szczególną uwagę na dietę, ponieważ odpowiednio zbilansowane posiłki mogą pomóc zachować zdrowie, uniknąć wielu chorób i cieszyć się pełnią życia. Jakie składniki odżywcze powinny dominować w diecie seniora, aby wspierać […]

Dieta pomocna przy zaparciach

Trudności w wypróżnianiu to często wstydliwy, jednak bardzo poważny problem wielu osób w starszym wieku. Obniżona aktywność fizyczna, współistniejące choroby i przyjmowane leki zwiększają prawdopodobieństwo zaparć. Regularne przyjmowanie środków przeczyszczających prowadzi jednak do przyzwyczajenia przewodu pokarmowego, dlatego najlepszym sposobem na walkę z zaparciami jest dieta bogata w błonnik. Sprawdź, jakie produkty warto jeść przy zaparciach! […]

Błonnik pokarmowy i jego wpływ na organizm

Błonnik pokarmowy i jego wpływ na organizm

Włókno pokarmowe nie ulega trawieniu i wchłanianiu w przewodzie pokarmowym człowieka, więc nie jest przyswajalne i nie może być źródłem energii. Mimo to wpływ błonnika na organizm jest istotny, a jego działanie zależy od rodzaju frakcji włókna pokarmowego. Wyróżniamy błonnik rozpuszczalny w wodzie, czyli pektyny, śluzy roślinne, fruktooligosacharydy i nierozpuszczalny w wodzie (wydalany w postaci […]

Zaparcia – częsta dolegliwość seniorów

Zaparcia – częsta dolegliwość seniorów

Problemy z wypróżnianiem sporadycznie mogą dokuczać wszystkim. Niestety wraz z upływem lat wzrastają tendencje do zaparć, które poważnie zagrażają zdrowiu osób w podeszłym wieku. Co zwiększa ryzyko zaparć, jak sobie z nimi radzić i co robić, aby nie powracały? Czynniki nasilające zaparcia Senior z racji godziwego wieku narażony jest na powstawanie dokuczliwych i niejednokrotnie bolesnych […]