brownie

 
 

Sernikobrownie z malinami

Połączenie smaku klasycznego brownie z warstwą serową stanowi idealne połączenie. Całość zwieńczona kwaskowatym smakiem malin. Możemy również użyć innych owoców sezonowych np. wiśni, czereśni czy truskawek.   Składniki na masę serową: 250g twarogu półtłustego lub tłustego 80ml śmietanki 30% 1/2 szklanki ksylitolu (ewentualnie zwykłego cukru) 1 jajko 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej łyżeczka ekstraktu waniliowego Składniki na masę brownie: 100g gorzkiej czekolady o zawartości kakao min. 70% 100g masła 1/2 szklanki ksylitolu lub cukru kokosowego 2 jajka 1 łyżka kakao 50g mąki pszennej (lub orkiszowej jasnej) Dodatkowo na wierzch: 1/2 szklankiCzytaj dalej


Brownie z batata

Ciasto możemy z powodzeniem nazwać torcikiem. Batat, czyli nasz sekretny składnik nie jest tu wyczuwalny. Więc pewnie nikt się nie zorientuje, że nie jest to klasyczne i mocno kaloryczne brownie, tylko jego zdrowszy zamiennik. Po schłodzeniu w lodówce konsystencja jest dość ciężka i zbita, ale taka właśnie właśnie ma być. Batat to słodki ziemniak, przewyższa go jednak jeśli chodzi o wartości odżywcze. Bataty są wskazane w diecie osób zmagających się z cukrzycą, ponieważ mają niski indeks glikemiczny. Ponadto pozytywnie wpływają na wzrok, dzięki zawartości luteiny. Słodkawy smak i konsystencja sprawiają,Czytaj dalej


Klasyczne brownie

Czekolada to nie tylko przyjemne doznania smakowe, to źródło cennych dla naszego organizmu substancji. Dzięki węglowodanom, dostarcza naszemu mózgowi sporą dawkę energii, a obecny w niej magnez wspomaga przewodnictwo komórek nerwowych i poprawia pamięć oraz koncentrację. W 100g gorzkiej czekolady znajdziemy aż 300mg magnezu! Podczas spożywania czekolady wzrasta poziom przeciwutleniaczy we krwi, co chroni organizm przed chorobami serca i nowotworami. Jednak sięgając po ten rarytas, wybierajmy czekoladę dobrej jakości, najlepiej taką, która zawiera minimum 70% kakao albo i więcej. Przepis na klasyczne brownie warto mieć w swoim domowym przepiśniku, toCzytaj dalej