Szukaj

Sernikobrownie z malinami

sernikobrownie z malinami

Połączenie smaku klasycznego brownie z warstwą serową stanowi idealne połączenie. Całość zwieńczona kwaskowatym smakiem malin.

Możemy również użyć innych owoców sezonowych np. wiśni, czereśni czy truskawek.

 

Składniki na masę serową:

  • 250g twarogu półtłustego lub tłustego
  • 80ml śmietanki 30%
  • 1/2 szklanki ksylitolu (ewentualnie zwykłego cukru)
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • łyżeczka ekstraktu waniliowego

Składniki na masę brownie:

  • 100g gorzkiej czekolady o zawartości kakao min. 70%
  • 100g masła
  • 1/2 szklanki ksylitolu lub cukru kokosowego
  • 2 jajka
  • 1 łyżka kakao
  • 50g mąki pszennej (lub orkiszowej jasnej)

Dodatkowo na wierzch:

  • 1/2 szklanki mrożonych malin lub innych wybranych owoców

 

Przygotowanie:

Masa serowa:

Do miski rozkruszamy twaróg, dodajemy śmietankę i miksujemy na gładką masę. Następnie dodajemy ksylitol, jajko, mąkę ziemniaczaną, ekstrakt waniliowy i całość miksujemy krótko, tylko do połączenia składników.

Masa brownie:

W garnku, na małym ogniu roztapiamy masło. Odstawiamy z palnika i dodajemy połamaną czekoladę, ksylitol lub cukier kokosowy, kakao i całość mieszamy trzepaczką do połączenia składników.

Po przestudzeniu do masy przesiewamy mąkę, dodajemy jajka i miksujemy do uzyskania gładkiej masy.

Piekarnik nastawiamy na 170’C z opcją grzania góra-dół.

Tortownicę o średnicy 20 cm wykładamy papierem do pieczenia lub natłuszczamy masłem.

Na spód przelewamy 3/4 masy czekoladowej, następnie wykładamy całą masę serową i na wierzch nakładamy resztę masy czekoladowej. Możemy patyczkiem przemieszać obie warstwy sięgając do samego dna aby uzyskać fantazyjne wzory po upieczeniu.

Dodatkowo wierzch posypujemy mrożonymi malinami, lekko je dociskając.

Tak przygotowane ciasto wstawiamy na środkowy poziom rozgrzanego  piekarnika i pieczemy 35-40 minut. Masa serowa powinna być ścięta ale nadal miękka i sprężysta.

Upieczone ciasto pozostawiamy do wystudzenia w lekko uchylonym piekarniku.

Po całkowitym ostudzeniu ciasto możemy przechowywać w lodówce.

Smacznego!