Lasagne bolognese

Nieco odchudzona i szybsza wersja popularnego dania. Zamiast mięsa wołowego użyliśmy chudszego mięsa z indyka.

 

Składniki (4-6 porcji):

  • 8-12 płatów makaronu lasagne
  • 400g mięsa mielonego (z kurczaka lub indyka)
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 400g pomidorów z puszki
  • 500g przecieru pomidorowego lub passaty
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego (opcjonalnie)
  • 150g sera mozzarella lub parmezanu
  • łyżeczka oregano
  • sól i pieprz do smaku
  • oliwa z oliwek

Sos beszamelowy:

  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki mąki
  • 1,5 szklanki mleka (może być krowie lub roślinne np. kokosowe)
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę.

Na dużej patelni rozgrzewamy 2 łyżki oliwy z oliwek, dodajemy cebulę i podsmażamy aby się zeszkliła. Następnie dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek  i mięso mielone. Smażymy na średnim ogniu, aż mięso dobrze się zetnie. Do mięsa dodajemy pomidory, przecier i koncentrat pomidorowy. Doprawiamy oregano, solą i pieprzem wedle uznania i dusimy całość 10 minut.

Piekarnik nastawiamy na 180’C

W międzyczasie przygotowujemy sos beszamelowy.  W garnku, na małym ogniu rozpuszczamy masło, dodajemy mąkę i mieszamy do połączenia, następnie dolewamy trochę mleka i mieszamy energicznie np. trzepaczką . Dodajemy resztę mleka i wciąż mieszamy, do momentu, aż sos zgęstnieje. Wyłączamy palnik, dodajemy szczyptę gałki muszkatołowej, sól i pieprz wg uznania, mieszamy i odstawiamy.

Naczynie żaroodporne natłuszczamy. Dno smarujemy warstwą sosu beszamelowego. Na sos wykładamy warstwę płatów makaronu. Makaron smarujemy sosem mięsnym, polewamy  sosem beszamelowym i układamy kolejną warstwę płatów makaronu.

Układamy kolejne warstwy, aż do wykończenia składników, ostatnia warstwa wierzchnia to płaty makaronu zwieńczone cienką warstwą sosu beszamelowego i posypane serem mozzarella lub parmezanem.

Przygotowaną lasagne wstawiamy na środkowy poziom piekarnika i pieczemy około 35-40 minut, aż wierzch ładnie się zrumieni (w połowie czasu pieczenia lasagne możemy przykryć folią aluminiową by wierzch nie był zbyt spieczony).

Smacznego!

 



« (Poprzedni artykuł)
(Następny artykuł) »



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *