ciecierzyca

 
 

Curry z ciecierzycą

Curry z ciecierzycą wzbogacone mlekiem kokosowym to przyjemnie rozgrzewające danie wegańskie. Pełnowartościowa propozycja pełna białka i aromatycznych przypraw. Curry to znana potrawa kuchni indyjskiej, wzbogacona takimi przyprawami jak: kurkuma, kozieradka, kolendra, kmin rzymski, cynamon i goździki. Dla wygody, na sklepowych półkach mamy mnóstwo gotowych mieszanek przypraw curry. Jeśli nie przepadamy za ciecierzycą lub nie zależy nam by danie było wegańskie, możemy ciecierzycę zamienić na filet z kurczaka czy indyka.   Składniki (4 porcje): 1 szklanka ciecierzycy 1 cebula mały ząbek czosnku kawałek świeżo startego imbiru około 1-2cm 500g przecieru pomidorowegoCzytaj dalej


Hummus – wersja klasyczna i z dodatkami

Hummus to pasta na bazie ciecierzycy używana w kuchni arabskiej, którą możemy przyrządzać w najróżniejszych wersjach smakowych. Doskonale komponuje się z czarnuszką, suszonymi pomidorami czy papryką. Podajemy z pieczywem lub używamy jako dipu do świeżych warzyw pokrojonych w słupki. Polecamy drugą opcję, szczególnie gdy organizujemy spotkanie z przyjaciółmi.   Hummus – przepis podstawowy Składniki: 1/2 szklanki suchej ciecierzycy 1/2 szklanki pasty sezamowej tahini (najlepsza jest delikatna w smaku, jeśli mamy intensywną lepiej dodać jej trochę mniej) 2 łyżki soku z cytryny kilka łyżek zimnej wody ząbek czosnku sól do smakuCzytaj dalej


Kotleciki z ciecierzycy

Ciecierzyca jak wiemy jest bogatym źródłem białka. W kuchni arabskiej gości najczęściej w postaci słynnych falafeli oraz hummusu. Falafele to niewielkie kotleciki smażone na głębokim tłuszczu, chrupiące na zewnątrz i delikatne w środku, bardzo aromatyczne w smaku. Przyrządza się je z surowej, wcześniej zamoczonej i zmielonej ciecierzycy. U nas dziś przepis na kotleciki z ciecierzycy, równie aromatyczne, choć w nieco prostszej i lżejszej wersji, smażone na minimalnej ilości tłuszczu. Jeśli chcemy by danie było ekspresowe, możemy z powodzeniem użyć ciecierzycy z puszki.   Składniki : 300g suchej ciecierzycy (lub puszkaCzytaj dalej


Czym jest hummus i czy warto go jeść?

Hummus to potrawa kuchni bliskowschodniej, która staje się coraz popularniejsza w Polsce. Jest to pasta z ugotowanej i utartej ciecierzycy bądź innych roślin strączkowych, na przykład bobu. Chociaż wiele firm oferuje szeroką gamę hummusu, to zdecydowanie najzdrowszy będzie ten zrobiony samodzielnie. Jest to zajęcie czasochłonne, ale warto poświęcić czas, by zjeść jak najbardziej bogatą w składniki odżywcze potrawę. Hummus można stosować jako alternatywę dla masła, jako przystawkę, bądź dodawać do sałatek. Potrawa ta jest ceniona przez wegan i wegetarian ze względu na dużą zawartość wartościowego białka występującego w ciecierzycy. ZeCzytaj dalej