Kotleciki z ciecierzycy

Ciecierzyca jak wiemy jest bogatym źródłem białka. W kuchni arabskiej gości najczęściej w postaci słynnych falafeli oraz hummusu. Falafele to niewielkie kotleciki smażone na głębokim tłuszczu, chrupiące na zewnątrz i delikatne w środku, bardzo aromatyczne w smaku. Przyrządza się je z surowej, wcześniej zamoczonej i zmielonej ciecierzycy.

U nas dziś przepis na kotleciki z ciecierzycy, równie aromatyczne, choć w nieco prostszej i lżejszej wersji, smażone na minimalnej ilości tłuszczu.

Jeśli chcemy by danie było ekspresowe, możemy z powodzeniem użyć ciecierzycy z puszki.

 

Składniki :

  • 300g suchej ciecierzycy (lub puszka gotowej)
  • Cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • pęczek natki pietruszki
  • 2-3 łyżki mąki lub bułki tartej (opcjonalnie, jeśli masa wyjdzie zbyt rzadka)
  • 1/2 łyżeczka kuminu
  • 1/2 łyżeczki mielonej kolendry
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 1/2 łyżeczki papryki słodkiej
  • 1/2 łyżeczki papryki wędzonej
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • sól i pieprz do smaku

 

Przygotowanie :

Ciecierzycę przesypujemy do garnka, zalewamy dużą ilością wody i odstawiamy na całą noc. Następnie wodę odlewamy, płuczemy i ponownie zalewamy wodą. Dodajemy szczyptę sody oczyszczonej i gotujemy na małym ogniu około 40 minut (do miękkości).

Cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Czosnek przeciskamy przez praskę.

Natkę pietruszki płuczemy i drobno szatkujemy.

Ugotowaną ciecierzycę chwilę blendujemy z cebulą i czosnkiem. Następnie dodajemy resztę składników i ponownie blendujemy, masa nie musi być zupełnie gładka. Masę odstawiamy do lodówki na minimum 30 minut.

Po tym czasie wilgotnymi dłońmi lepimy zgrabne kotleciki, mocno ściskając by nie rozpadły się podczas smażenia (jeśli masa jest zbyt rzadka możemy dodać 2 łyżki bułki tartej lub mąki).

Rozgrzewamy dużą patelnię z dodatkiem 3 łyżek oleju.

Kotleciki smażymy na średnim ogniu, około 3 minuty z każdej strony, do zrumienienia.

Układamy na ręczniku papierowym by wciągnął nadmiar tłuszczu.

Podajemy z hummusem lub ulubionym sosem np. koperkowym na bazie jogurtu, najlepiej w towarzystwie sałatki ze świeżych pomidorów, rzodkiewki i ogórków kiszonych.

 

Smacznego!

 






Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *