deser

 
 

Jaglane rafaello

Dziś proponujemy pyszny, zdrowy zamiennik popularnego słodkiego przysmaku. Skład wersji oryginalnej pozostawia wiele do życzenia, na szczęście nasza domowa wariacja tych kokosowych kulek to zestawienie samych dobrych składników. Ta smaczna i sycąca przekąska sprawdzi się zarówno na deser, jak i drugie śniadanie.   Składniki: 1/2 szklanki kaszy jaglanej 1,5 szklanki mleka kokosowego (możemy zamienić na inne) szklanka wiórków kokosowych + dodatkowo do obtoczenia kulek syrop klonowy łyżka pasty kokosowej (opcjonalnie) 1/2 szklanki zmielonych migdałów łyżeczka ekstraktu waniliowego   Przygotowanie: Kaszę dokładnie płuczemy na sitku, pod bieżącą wodą. Mleko kokosowe zagotowujemyCzytaj dalej


Krucha tarta migdałowa z gruszkami

To jedna z naszych propozycji na świąteczny stół. A także na wiele innych okazji. Aromatyczne gruszki, duszone w białym winie, z dodatkiem przypraw korzennych wspaniale komponują się z migdałowym, marcepanowym środkiem. Tarta pięknie się prezentuje i jest prosta w przygotowaniu.   Składniki na kruchy spód: 200g mąki pszennej lub orkiszowej jasnej 120g zimnego masła łyżka cukru pudru szczypta soli 2-3 łyżki zimnej wody Składniki na migdałowe nadzienie: 100g miękkiego masła, w temperaturze pokojowej 120g zmielonych migdałów (najlepiej bez skórki) 2-3 krople aromatu migdałowego lub łyżka likieru migdałowego 1 duże jajkoCzytaj dalej


Jagielnik kokosowy a’la bounty

Zdrowe ciasto, do którego przygotowania nie potrzebujemy piekarnika. Kasza jaglana niezmiennie zaskakuje swoją uniwersalnością, możemy do woli tworzyć z niej zdrowe słodkości. Bez wyrzutów sumienia.   Składniki na masę jaglaną: 1/2 szklanki kaszy jaglanej 1/2 szklanki nerkowców (namoczonych przez noc) 1,5 szklanki mleka kokosowego 4 łyżki miodu/syropu klonowego lub ksylitolu łyżeczka ekstraktu waniliowego lub ziarenka z laski wanilii sok z połówki cytryny 2 łyżki wiórków kokosowych 2 łyżki pasty kokosowej lub 1 łyżka oleju kokosowego Składniki na spód: szklanka wiórków kokosowych 1/2 szklanki daktyli łyżka pasty kokosowej lub oleju kokosowegoCzytaj dalej


Sernik na zimno straciatella

Znów coś dla fanów czekolady. Smak i konsystencja przypominają nieco słynne ptasie mleczko. To dość prosty, a zarazem efektowny przepis. Sernik na zimno smakuje wybornie o każdej porze roku!   Składniki na masę serową: 250g twarogu półtustego 350g jogurtu greckiego 2 łyżeczki soku z cytryny 2 łyżki ksylitolu (może być inne słodziwo, np. syrop klonowy) łyżka żelatyny + odrobina gorącej wody 50g gorzkiej czekolady (min. 70% kakao) Składniki na spód: 1 szklanka amarantusa ekspandowanego 1/2 szklanki suszonych daktyli łyżeczka kakao Składniki na polewę: 100g gorzkiej czekolady 40g masła lub olejuCzytaj dalej