Jaglane rafaello
Dziś proponujemy pyszny, zdrowy zamiennik popularnego słodkiego przysmaku. Skład wersji oryginalnej pozostawia wiele do życzenia, na szczęście nasza domowa wariacja tych kokosowych kulek to zestawienie samych dobrych składników. Ta smaczna i sycąca przekąska sprawdzi się zarówno na deser, jak i drugie śniadanie. Składniki: 1/2 szklanki kaszy jaglanej 1,5 szklanki mleka kokosowego (możemy zamienić na […]
Krucha tarta migdałowa z gruszkami
To jedna z naszych propozycji na świąteczny stół. A także na wiele innych okazji. Aromatyczne gruszki, duszone w białym winie, z dodatkiem przypraw korzennych wspaniale komponują się z migdałowym, marcepanowym środkiem. Tarta pięknie się prezentuje i jest prosta w przygotowaniu. Składniki na kruchy spód: 200g mąki pszennej lub orkiszowej jasnej 120g zimnego masła łyżka […]
Jagielnik kokosowy a’la bounty
Zdrowe ciasto, do którego przygotowania nie potrzebujemy piekarnika. Kasza jaglana niezmiennie zaskakuje swoją uniwersalnością, możemy do woli tworzyć z niej zdrowe słodkości. Bez wyrzutów sumienia. Składniki na masę jaglaną: 1/2 szklanki kaszy jaglanej 1/2 szklanki nerkowców (namoczonych przez noc) 1,5 szklanki mleka kokosowego 4 łyżki miodu/syropu klonowego lub ksylitolu łyżeczka ekstraktu waniliowego lub ziarenka […]
Sernik na zimno straciatella
Znów coś dla fanów czekolady. Smak i konsystencja przypominają nieco słynne ptasie mleczko. To dość prosty, a zarazem efektowny przepis. Sernik na zimno smakuje wybornie o każdej porze roku! Składniki na masę serową: 250g twarogu półtustego 350g jogurtu greckiego 2 łyżeczki soku z cytryny 2 łyżki ksylitolu (może być inne słodziwo, np. syrop klonowy) […]