Jagielnik kokosowy a’la bounty

Zdrowe ciasto, do którego przygotowania nie potrzebujemy piekarnika.

Kasza jaglana niezmiennie zaskakuje swoją uniwersalnością, możemy do woli tworzyć z niej zdrowe słodkości. Bez wyrzutów sumienia.

 

Składniki na masę jaglaną:

  • 1/2 szklanki kaszy jaglanej
  • 1/2 szklanki nerkowców (namoczonych przez noc)
  • 1,5 szklanki mleka kokosowego
  • 4 łyżki miodu/syropu klonowego lub ksylitolu
  • łyżeczka ekstraktu waniliowego lub ziarenka z laski wanilii
  • sok z połówki cytryny
  • 2 łyżki wiórków kokosowych
  • 2 łyżki pasty kokosowej lub 1 łyżka oleju kokosowego

Składniki na spód:

  • szklanka wiórków kokosowych
  • 1/2 szklanki daktyli
  • łyżka pasty kokosowej lub oleju kokosowego

Polewa:

  • 80g gorzkiej czekolady
  • 1/4 szklanki mleka kokosowego

 

Przygotowanie:

Spód:

Daktyle zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na 10 minut.

Wiórki kokosowe podprażamy na patelni kilka minut, na średnim ogniu do momentu, aż uzyskają złotawy kolor.

Daktyle odsączamy i blendujemy na gładko, następnie łączymy z prażonymi wiórkami kokosowymi i pastą kokosową. Powstałą masą wylepiamy spód tortownicy (średnica 20cm), lekko dociskając.

Masa jaglana:

Kaszę dokładnie płuczemy na sitku, pod bieżącą wodą. Mleko kokosowe zagotowujemy w garnku, następnie wsypujemy kaszę i gotujemy na minimalnym ogniu, do momentu aż wchłonie niemal cały płyn. Przykrywamy garnek ściereczką i odstawiamy na 10 minut. Następnie dodajemy nerkowce, miód, sok z cytryny, ekstrakt waniliowy, pastę kokosową i miksujemy na gładką masę (może to zająć kilka minut). Na koniec dodajemy 2 łyżki wiórków kokosowych i mieszamy. Powstałą masę przekładamy na przygotowany wcześniej spód, wyrównujemy i odstawiamy do lodówki.

Kiedy masa stężeje możemy zabrać się za przygotowanie polewy.

Polewa

W rondelku podgrzewamy mleko kokosowe. Odstawiamy i dodajemy połamaną czekoladę. Całość mieszamy do momentu, aż czekolada całkiem się rozpuści i uzyskamy gładką polewę.

Gotową polewę równomiernie nakładamy na wierzch ciasta i odstawiamy do lodówki aby stężała.

Smacznego!



« (Poprzedni artykuł)



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *