Szukaj

Tarta bananowa z mascarpone i karmelem daktylowym

tarta bananowa z mascarpone i karmelem daktylowym

Postanowiliśmy stworzyć nieco odchudzoną wersję znanego ciasta banoffee pie, które zawiera w sobie sporo cukru pod postacią masy kajmakowej. W tej wersji masę kajmakową zamieniliśmy na karmel z daktyli, który z bananami i mascarpone komponuje się idealnie.

 

Składniki na kruche ciasto:

  • 100g zimnego masła
  • 1 żółtko
  • 1 szklanka mąki orkiszowej jasnej (lub zwykłej pszennej)
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • łyżka cukru kokosowego lub ksylitolu

Składniki na daktylowy karmel:

  • 1 szklanka suszonych daktyli
  • 2 łyżki masła orzechowego

Składniki na krem z mascarpone:

  • 250g mascaropne
  • 100ml śmietanki kremówki
  • 2 łyżki ksylitolu

Dodatkowo:

  • 2 dojrzałe banany
  • 50g startej gorzkiej czekolady

 

Przygotowanie:

Na początku przygotowujemy kruche ciasto.

Do miski wsypujemy mąkę z proszkiem do pieczenia oraz cukrem, dodajemy żółtko i masło pokrojone na mniejsze kawałki. Całość szybko ugniatamy i formujemy kulę. Ciasto przykrywamy i odstawiamy do lodówki na 30 minut.

W międzyczasie przygotowujemy daktylowy karmel.

Daktyle przekładamy do rondelka i zalewamy wrzątkiem. Odstawiamy na 10 minut.

Po tym czasie wodę odlewamy, daktyle blendujemy na gładki mus i dodajemy dwie łyżki masła orzechowego, mieszamy i odstawiamy.

Po 30 minutach ciasto wyjmujemy, dzielimy na dwie części.

Przygotowujemy tortownicę o średnicy 20cm i wykładamy papierem do pieczenia,

Ciastem wylepiamy spód formy i widelcem dziurkujemy.

Formę umieszczamy na środowym poziomie piekarnika, nagrzanego do 180’C (opcja góra – dół). Pieczemy około 20 minut do ładnego zrumienienia. Po tym czasie ciasto wyciągamy do przestudzenia.

Banany kroimy w plasterki i skrapiamy cytryną aby nie ściemniały.

Teraz pora na krem.

Mascarpone przekładamy do miski, stopniowo dodajemy śmietankę miksując na niskich obrotach, na koniec dodajemy 2 łyżki ksylitolu lub ewentualnie cukier puder, chwilę miksujemy do połączenia składników.

Na przestudzony spód równomiernie wykładamy daktylowy karmel, następnie układamy plasterki bananów, które przykrywamy kremem mascarpone. Wierzch zwieńczamy startą gorzką czekoladą lub kakao.

Tak przygotowane ciasto wstawiamy do lodówki aby stężało, na kilka godzin lub na całą noc.

Smacznego!