Makaron z kurczakiem, warzywami i olejem sezamowym

Olej sezamowy posiada wiele korzystnych dla nas właściwości.

To zdrowy tłuszcz, bogaty w kwasy tłuszczowe wielonienasycone oraz jednonienasycone, które pozytywnie wpływają na poziom cholesterolu we krwi i wspierają pracę naszego serca.

Olej sezamowy to skarbnica nieocenionego cynku, który m.in. odpowiada za gęstość kości, elastyczność skóry oraz dobrą pamięć i koncentrację.

Dzięki przeciwutleniaczom likwiduje wolne rodniki, przeciwdziałając chorobom Alzheimera, Parkinsona oraz nowotworów.

Olej sezamowy tłoczony na zimno posiada niską temperaturę dymienia, dlatego możemy używać go do potraw na zimno lub polewać nim ciepłe dania już na talerzu.

Wspaniale komponuje się z daniami kuchni azjatyckiej, dlatego dziś serwujemy makaron z indykiem i warzywami w towarzystwie tego wspaniałego oleju.

 

Składniki:

  • 300-400g fileta z indyka
  • 200g makaronu np. Chow mein
  • 1 duża marchewka
  • 1/2 cebuli
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • papryka czerwona
  • kukurydza konserwowa (ze słoika lub z puszki)
  • olej sezamowy
  • olej do smażenia np. rzepakowy
  • sól i pieprz do smaku
  • świeży szczypiorek lub kiełki

 

Przygotowanie:

Marchewkę obieramy, myjemy, kroimy wzdłuż na pół, następnie w dość cienkie plasterki.

Indyka kroimy w niewielką kostkę 1-1,5cm, przyprawiamy solą i pieprzem, obtaczamy w mące.

Cebulę drobno szatkujemy.

Paprykę myjemy i kroimy w niewielką kostkę.

Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu.

W międzyczasie rozgrzewamy dużą patelnie z dodatkiem 2 łyżek oleju rzepakowego. Dodajemy cebulę i podsmażamy aby się zeszkliła, następnie dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i chwilę razem podsmażamy.

Dodajemy pokrojonego w kostkę indyka i podsmażamy  około 2 minuty. Następnie dodajemy marchewkę oraz paprykę i smażymy kilka minut, aby warzywa lekko zmiękły, ale wciąż były chrupkie.

Na koniec dodajemy kukurydzę w ilości wedle uznania, sos sojowy i pieprz do smaku, podgrzewamy mieszając około minutę i wrzucamy ugotowany makaron. Chwilę razem podgrzewamy i wyłączamy palnik.

Gotową potrawę polewamy olejem sezamowym i posypujemy świeżym szczypiorkiem lub kiełkami.

Smacznego!

 

 






Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *