Dziś proponujemy pyszny, zdrowy zamiennik popularnego słodkiego przysmaku.
Skład wersji oryginalnej pozostawia wiele do życzenia, na szczęście nasza domowa wariacja tych kokosowych kulek to zestawienie samych dobrych składników.
Ta smaczna i sycąca przekąska sprawdzi się zarówno na deser, jak i drugie śniadanie.
Składniki:
- 1/2 szklanki kaszy jaglanej
- 1,5 szklanki mleka kokosowego (możemy zamienić na inne)
- szklanka wiórków kokosowych + dodatkowo do obtoczenia kulek
- syrop klonowy
- łyżka pasty kokosowej (opcjonalnie)
- 1/2 szklanki zmielonych migdałów
- łyżeczka ekstraktu waniliowego
Przygotowanie:
Kaszę dokładnie płuczemy na sitku, pod bieżącą wodą. Mleko kokosowe zagotowujemy w garnku, następnie wsypujemy kaszę i gotujemy na minimalnym ogniu, do momentu aż wchłonie niemal cały płyn. Przykrywamy garnek ściereczką i odstawiamy na 10 minut.
W międzyczasie migdały mielimy na mąkę w naczyniu blendera, możemy użyć migdałów ze skórką lub blanszowanych (będą delikatniejsze w smaku).
Do ugotowanej kaszy dodajemy wiórki kokosowe, ekstrakt waniliowy, pastę kokosową i syrop klonowy w ilości według uznania. Całość blendujemy na gładką masę i próbujemy czy jest dostatecznie dla nas słodka. Następnie dodajemy zmielone migdały i dokładnie mieszamy.
Z powstałej masy formujemy zgrabne kulki i każdą obtaczamy w wiórkach kokosowych.
Tak przygotowane kuleczki odstawiamy do lodówki, do stężenia na minimum godzinę.
Gotowe jaglane rafaello możemy przechowywać w lodówce około 3 dni.
Porady:
- Jeśli chcemy aby nasze kulki były bardziej zbliżone do oryginału możemy pominąć mielenie i użyć migdałów w całości. W tym celu migdały (namoczone przez noc) obieramy ze skórki. Z masy jaglano-kokosowej formujemy kulki i do każdej wciskamy po jednym migdale. Następnie obtaczamy w wiórkach kokosowych.
- Jeśli chcemy by kulki były bardziej intensywne w smaku, możemy wcześniej delikatnie uprażyć wiórki kokosowe na suchej patelni, zyskają wtedy złoty kolor i przyjemny aromat.
Smacznego!