Szukaj

Czy można obniżyć ryzyko zachorowania na chorobę Alzheimera?

Aktywność fizyczna Amerykańscy naukowcy na podstawie badań prowadzonych wśród 300 osób wykazali, iż aktywność fizyczna wpływa na obniżenie ryzyka zapadnięcia na chorobę Alzheimera oraz spowalnia progresję już istniejących zaburzeń. Uczestnicy eksperymentu przechodzili przez testy pozwalające sprawdzić ich zdolności poznawcze na przestrzeni 30 lat oraz odpowiadali na pytania dotyczące codziennej aktywności ruchowej. Okazuje się, że każdy […]

Ryby i ich walory zdrowotne

Średnie spożycie ryb w Polsce (13,6 kg/osobę/rok) jest niskie w porównaniu z innymi krajami europejskimi np. z Portugalią czy Hiszpanią. W 2017 roku odnotowano wzrost konsumpcji owoców morza (zwłaszcza krewetek) i ryb słodkowodnych. Obniżeniu uległ popyt na łososia i tuńczyka przez wzgląd na wzrost cen surowców importowanych. Eksperci zalecają spożywanie ryb co najmniej 2 razy […]

Zespół metaboliczny a dieta śródziemnomorska

Zespół metaboliczny charakteryzuje się występowaniem minimum trzech z następujących składowych: – stężenie cholesterolu HDL w surowicy < 40 mg/dl u mężczyzn i < 50 mg/dl u kobiet – stężenie triacylogliceroli w surowicy ≥ 150 mg/dl – obwód talii ≥ 94 cm u mężczyzn i ≥ 80 cm u kobiet – ciśnienie tętnicze krwi ≥ 130/85 […]

Siemię lniane i jego właściwości

Dobroczynne właściwości nasion lnu znane są od dawna, z siemienia lnianego produkuje się również wartościowy olej roślinny. Len zwyczajny wykorzystywany jest także do wytwarzania paszy dla zwierząt. Tłuszcze Siemię lniane zawiera bogaty wachlarz kwasów tłuszczowych, między innymi kwas α-linolenowy (ALA), oleinowy, linolowy, palmitynowy. Udowodniono, że prawidłowa zawartość ALA w diecie zmniejsza ryzyko ponownego zawału serca […]

Właściwości zdrowotne oleju rzepakowego

Największymi producentami rzepaku są kraje Unii Europejskiej, a wśród nich Polska występująca na trzecim miejscu. Obecnie hoduje się bezerukowe i niskoglukozynolanowe odmiany rzepaku, które nazywane są podwójnie ulepszonymi lub dwuzerowymi. Olej pochodzący z nasion podwójnie ulepszonych może być używany do smażenia, dodawany do sałatek. Olej ten charakteryzuje się małą zawartością kwasów tłuszczowych nasyconych oraz dużą […]

Oliwa z oliwek – dlaczego warto jej używać?

Oliwa z oliwek jest jedną z głównych składowych diety śródziemnomorskiej. Największe ilości tego produktu wytwarzane są w Hiszpanii, Grecji i we Włoszech. Ze względu na sposób otrzymywania oliwy z oliwek wyróżniamy oliwę z oliwek pierwszego tłoczenia, rafinowaną oliwę z oliwek, mieszaninę dwóch wcześniejszych produktów oraz oliwę otrzymaną z wytłoków oliwek. Owoc oliwki skrywa w swoim […]