Helicobacter pylori

 
 

Żywienie w chorobie wrzodowej

Choroba wrzodowa polega na tworzeniu się ubytków błony śluzowej górnego odcinka przewodu pokarmowego (najczęściej żołądka i dwunastnicy) sięgających do warstwy mięśniowej. Schorzenie ma charakter przewlekły, gdyż okresy remisji przeplatają się z nawrotami choroby. Jako najczęstszą przyczynę powstania wrzodu trawiennego wymienia się zakażenie H. pylori i częste stosowanie niesteroidowych leków przeciwzapalnych (NLPZ). Pacjenci cierpiący na chorobę wrzodową powinni przestrzegać zasad specjalnej diety, aby nie dopuścić do zaostrzenia schorzenia. Zasady odżywiania u osób chorych polegają na doborze produktów, które nie zalegają długo w żołądku, są łatwo wchłanianie z przewodu pokarmowego i nieCzytaj dalej


Natura w walce z Helicobacter pylori

Bakteria Helicobacter pylori przyczynia się do powstania wrzodów żołądka i dwunastnicy, jest także uznana za czynnik rakotwórczy zwiększający ryzyko zachorowania na raka żołądka. Istnieją również przesłanki wskazujące na udział powyższego drobnoustroju w patogenezie choroby wieńcowej i anemii z niedoboru żelaza. Helicobacter pylori ma zdolność przetrwania w kwaśnym środowisku żołądka poprzez zobojętnienie treści żołądkowej. W leczeniu zakażeń tą bakterią stosuje się antybiotyki oraz preparaty zmniejszające wydzielanie kwasu solnego w żołądku. Niestety leki te wykazują szereg działań ubocznych, takich jak nudności, wymioty, bóle brzucha, biegunki. H. pylori wykazuje coraz większą oporność naCzytaj dalej


Helicobacter pylori – ryzyko i objawy zakażenia

Helicobacter pylori – ryzyko i objawy zakażenia

Helicobacter pylori to dla wielu choroba, w rzeczywistości jest to jednak bakteria prowadząca do wielu groźnych schorzeń. Szacuje się, że aż 70-80% ludzi zakażonych jest tą bakterią, nie wszyscy jednak odczuwają dolegliwości wynikające z infekcji. Jak może dojść do zakażenia, jakie są objawy i czym grozi zakażenie Helicobacter pylori?   Co to jest Helicobacter pylori i jak dochodzi do zakażenia? Gram-ujemna bakteria Helicobacter pylori o spiralnym kształcie jest powszechnie występującym drobnoustrojem, którym można zarazić się drogą pokarmową. Jedzenie ze wspólnych naczyń, czy picie z tej samej butelki powoduje rozprzestrzenianie sięCzytaj dalej


Helicobacter pylori – jak uniknąć zakażenia i jak leczyć tą bakterię?

Helicobacter pylori – jak uniknąć zakażenia i jak leczyć tą bakterię

Helicobacter pylori to bakteria gram ujemna, która w ludzkim organizmie szczególnie ,,lubi” żołądek. To właśnie w tym narządzie sieje największe spustoszenie i przyczynia się do powstawania wielu chorób zagrażających zdrowiu. Czy można uchronić się przed zakażeniem H. pylori i jak leczyć to schorzenie? Niestety, kontaktu z bakterią Helicobacter pylori bardzo trudno uniknąć. Bakteria jest rozpowszechniona i dotyczy wielu osób w każdym wieku. Wystarczy jeden bliski kontakt, by szczepy bakterii przedostały się do żołądka, umiejscowiły i rozmnażały niszcząc organizm. Następstwem nieleczonego zakażenia H. pylori może być wrzodziejące zapalenie żołądka i dwunastnicy,Czytaj dalej


Choroba wrzodowa – nie ignoruj jej

Choroba wrzodowa – nie ignoruj jej

Choroba wrzodowa związana jest z powstaniem ubytków w błonie śluzowej żołądka lub dwunastnicy. Nieleczone schorzenie doprowadza do rozwoju powikłań, w tym nawet do zagrożenia życia. Jeśli wrzody są prawidłowo leczone, dochodzi do ich wygojenia i odbudowania śluzówki. Wewnątrz żołądka i dwunastnicy musi być zachowana równowaga kwasowo-zasadowa poprzez zobojętnianie kwasu solnego przez jony zasadowe. Śluz, jako czynnik ochronny uniemożliwia szkodliwy wpływ kwasu solnego na błonę śluzową. W momencie dojścia do osłabienia mechanizmów obronnych, bądź przewagi czynników uszkadzających, mamy do czynienia z powstaniem wrzodu. Schorzenie jest diagnozowane przy użyciu endoskopu, co pozwalaCzytaj dalej


Bakteria Helicobacter pylori a rak żołądka

Bakteria Helicobacter pylori a rak żołądka

Bakteria Helicobacter pylori prowadzi do rozwoju niebezpiecznych schorzeń przewodu pokarmowego, czyli wrzodów żołądka, raka żołądka, chłoniaka typu MALT. Przebieg zakażenia zależy od wieku, stanu zdrowia, diety i trybu życia pacjenta. Do zetknięcia z bakterią zwykle dochodzi w dzieciństwie, ale tak naprawdę osoby w każdym wieku mogą zostać zainfekowane Helicobacter pylori, a czynnikami ryzyka są: niski status socjalno-ekonomiczny, wypicie skażonej wody. W Polsce odsetek zakażonej populacji wynosi około 70%. Nie istnieją określone sposoby chroniące przez tą bakterią. Jedyne co można zrobić, to przestrzegać zasad higieny, dbać o uzębienie, bo próchnica powodujeCzytaj dalej