koronawirus SARS-CoV-2

 
 

Grypa a COVID-19

Grypa wywołuje objawy podobne do infekcji koronawirusem SARS-CoV-2, jednak jest chorobą mniej zaraźliwą. Ludzkość miała już do czynienia z epidemiami wywołanymi przez inne koronawirusy, ale COVID-19 to nowa jednostka chorobowa, wciąż badana przez specjalistów na całym świcie. Obecnie trwają badania nad ustaleniem, czy zachorowanie na grypę nie zwiększa ryzyka infekcji koronawirusem. Wiadomo już, że można być zakażonym obiema chorobami na raz.Jakie są podobieństwa i różnice między grypą a COVID-19? Ta druga choroba stwarza większe ryzyko poważnych powikłań, które mogą doprowadzić do zgonu pacjenta. Wiemy, że COVID-19 przyczynia się do większejCzytaj dalej


Dlaczego diabetycy są narażeni na ciężki przebieg COVID-19 wywoływanej koronawirusem?

Koronawirus wywołuje chorobę COVID-19, która może przebiegać z różnym nasileniem. Ciężkie objawy zwykle dotyczą osób, które jednocześnie cierpią z powodu innych schorzeń. Zwiększone ryzyko poważnych powikłań wirusowych dotyczy m.in. diabetyków. Zobacz, jak cukrzyca wpływa na odporność!     Czy osoby chorujące na cukrzycę są bardziej narażone na infekcje koronawirusa? Obecnie uważa się, że cukrzyca nie zwiększa prawdopodobieństwa zachorowania na nowego koronawirusa. Wiadomo jednak, że jest to choroba predysponująca do ciężkiego przebiegu infekcji. Co więcej, wśród osób, które doznały poważnych komplikacji w wyniku COVID-19, a także utraciły życie, znaczna część chorowałaCzytaj dalej


Co nowego w sprawie leczenia koronawirusa i znoszenia obostrzeń w Polsce?

Koronawirusy wywołujące przeziębienia u ludzi odkryto w latach 60-tych XX wieku. Na ten moment znanych jest 7 gatunków koronawirusów, łącznie z SARS-CoV-2, który wywołuje chorobę COVID-19. Na ciężki przebieg wspomnianej choroby najbardziej narażeni są seniorzy, osoby borykające się ze schorzeniami układu sercowo-naczyniowego, z cukrzycą oraz pacjenci leczeni za pomocą chemioterapii, która obniża odporność. Do zakażeń w naszym kraju dochodzi najczęściej w szpitalach i w przychodniach, a także podczas przeniesienia wirusa od osób, które wróciły z zagranicy do Polski. Odnotowano także zakażenia pensjonariuszy w domach pomocy społecznej. Na podstawienie statystyk prowadzonychCzytaj dalej


Koronawirus SARS-CoV-2 – co warto wiedzieć?

Odkryty w grudniu 2019 r. koronawirus SARS-CoV-2 odpowiada za epidemię choroby nazwanej COVID-19. Wirus rozprzestrzenia się drogą kropelkową co oznacza, że człowiek zakażony może zainfekować inne osoby kaszląc bądź kichając i nie zasłaniając przy tym ust. Naukowcy z Los Angeles udowodnili, że wirus zawieszony w powietrzu w formie cząsteczek aerozolu również ma zdolność do wywołania choroby COVID-19. Można ulec zakażeniu poprzez dotykanie powierzchni, na których osiadł koronawirus SARS-CoV-2, jeśli po kontakcie z takich przedmiotem dotkniemy następnie ust lub nosa. Na plastiku lub stali wirus może przetrwać w stanie zdolnym doCzytaj dalej


Koronawirus SARS-CoV-2 w świetle ostatnich doniesień

Ozdrowieńcy, czyli osoby powracające do zdrowia po przebyciu choroby zakaźnej                                                                                                          Z najnowszych danych wynika, że ponad 78 000 osób na świecie zostało wyleczonych z infekcji wirusem SARS-CoV-2 wywołującym chorobę COVID-19. W Polsce mamy 13 pacjentów, którym udało sięCzytaj dalej


Nowy wirus SARS-CoV-2 a zasady postępowania

Czym jest koronawirus SARS-CoV-2 ? Jest to wirus będący przyczyną choroby układu oddechowego wykrytej po raz pierwszy w Wuhan (Chiny). Do rodziny beta-koronawirusów zalicza się także, poznany wcześniej SARS-CoV i MERS-CoV, czyli patogeny atakujące drogi oddechowe. Wiadomo, że koronawirus SARS-CoV-2 jest mniej zjadliwy niż powyższe wirusy, ale jednocześnie jest bardziej niebezpieczny od grypy sezonowej, bo wywołuje zdecydowanie większą śmiertelność. Światowa Organizacja Zdrowia orzekła, że choroba wywoływana przez SARS-CoV-2 nosić będzie nazwę COVID-19. Pierwotnym źródłem patogenu były prawdopodobnie nietoperze zjadane przez inne zwierzęta, których surowe mięso konsumują mieszkańcy Chin. Wirus posiadaCzytaj dalej