orzechy

 
 

Jaglany orzechowiec

Mocno orzechowe ciasto bez pieczenia. Trzy warstwy idealnie się dopełniają. To zdrowa wersja popularnego snickersa,  bez wyrzeczeń, dzięki zawartości drogocennej kaszy jaglanej.       Składniki na spód: szklanka migdałów garść suszonych daktyli 2 łyżki kakao Składniki na masę jaglaną: 1/2 szklanki suchej kaszy jaglanej puszka mleczka kokosowego 1/2 szklanki wody 1/2 szklanki nerkowców namoczonych przez noc sok z 1/2 cytryny skórka otarta 1 cytryny syrop z agawy, miód lub syrop klonowy do smaku Składniki na polewę: 1 gorzka czekolada min. 70% kakao 2 łyżki masła orzechowego dodatkowo orzeszki ziemneCzytaj dalej


Napoje roślinne jako zamiennik mleka. Część II

Nazwa mleko jest zarezerwowana wyłącznie dla mleka ssaków, gdyż tylko one mają wydzielające je gruczoły. Dlatego od niedawna zamienniki roślinne nazywamy napojami i taka nazwa widnieje także na opakowaniach, choć potocznie wciąż używa się nazewnictwa „mleko kokosowe” czy „mleko migdałowe”, dlatego że pełnią one podobną funkcję, szczególnie w diecie wegańskiej.   Napój kokosowy Takie „mleko kokosowe” możemy przyrządzić już z dwóch składników, dodatki są zupełnie opcjonalne i zależą od naszych smakowych upodobań. Napój kokosowy możemy używać do kawy, koktajli, deserów, jako dodatek do zup, sosów czy też naleśników. Składniki: 200gCzytaj dalej


Napoje roślinne jako zamiennik mleka. Część I

To napoje na bazie wartościowych ziaren, orzechów oraz pestek. To wspaniała alternatywa dla mleka krowiego, szczególnie jeśli ktoś nie toleruje laktozy lub ma alergię na białka mleka. Możemy je przyrządzić samodzielnie w domu.   Owsiany To bogate źródło błonnika. Napój owsiany możemy używać jako bazę do koktajli lub zagęstnik sosów. Składniki: 4 łyżki płatków owsianych górskich 2 szklanki wody przegotowanej lub źródlanej Przygotowanie: Do wysokiego naczynia wsypujemy płatki, zalewamy wodą i blendujemy około minutę. Napój przelewamy przez gazę lub drobne sitko. Możemy wzbogacić smak dodając syrop klonowy lub szczyptę soliCzytaj dalej


Kulki mocy. Energia w jednym kęsie.

Kulki mocy. Energia w jednym kęsie.

Domowe słodycze możemy wykonać sami z dosłownie kilku składników. Kulki mocy nie dość, że zaspokajają chęć na coś słodkiego, to jeszcze są zdrowe i naprawdę proste! Warto zaopatrzyć się w sporą paczkę suszonych daktyli, gdyż można z nich stworzyć przepyszne cuda. Są bardzo słodkie, a po zmiksowaniu tworzy się z nich mus, który jest bazą do naszych kulek. Warto wiedzieć, że daktyle posiadają wiele cennych dla nas właściwości. Są źródłem błonnika, działają na nasz organizm przeciwzapalnie, a wysoka zawartość potasu pomoże w utrzymaniu prawidłowego ciśnienia krwi. Potas wspomaga funkcjonowanie naszychCzytaj dalej