Jaglany orzechowiec

Mocno orzechowe ciasto bez pieczenia.

Trzy warstwy idealnie się dopełniają. To zdrowa wersja popularnego snickersa,  bez wyrzeczeń, dzięki zawartości drogocennej kaszy jaglanej.

 

 

 

Składniki na spód:

  • szklanka migdałów
  • garść suszonych daktyli
  • 2 łyżki kakao

Składniki na masę jaglaną:

  • 1/2 szklanki suchej kaszy jaglanej
  • puszka mleczka kokosowego
  • 1/2 szklanki wody
  • 1/2 szklanki nerkowców namoczonych przez noc
  • sok z 1/2 cytryny
  • skórka otarta 1 cytryny
  • syrop z agawy, miód lub syrop klonowy do smaku

Składniki na polewę:

  • 1 gorzka czekolada min. 70% kakao
  • 2 łyżki masła orzechowego
  • dodatkowo orzeszki ziemne na wierzch

 

Przygotowanie:

Spód:

Daktyle zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na 10 minut.

Do naczynia blendera wrzucamy migdały, odsączone daktyle oraz kakao i blendujemy do uzyskania zwartej masy (możliwe, że będziemy musieli zgarniać masę łyżką z brzegów naczynia podczas miksowania). Jeśli masa wyjdzie zbyt rzadka, możemy dodać trochę płatków owsianych, a jeśli zbyt gęsta trochę wody w której moczyły się daktyle. Masa powinna mieć konsystencję plasteliny.

Przygotowujemy tortownicę o średnicy 20-22cm, wykładamy papierem do pieczenia i przekładamy na przygotowaną masę na spód. Równomiernie wylepiamy dno i odstawiamy do lodówki .

Masa jaglana:

Kaszę jaglaną dokładnie płuczemy na sitku. Do garnuszka z grubym dnem wlewamy mleko kokosowe oraz wodę i zagotowujemy. Następnie wrzucamy kaszę, przykrywamy pokrywką i gotujemy na minimalnym ogniu, do momentu, aż kasza wchłonie cały płyn (około 10-15 minut). Po tym czasie wyłączamy palnik i zostawiamy kaszę jeszcze pod przykryciem 15 minut.

Po 15 minutach do garnka z ugotowaną kaszą dodajemy namoczone nerkowce, sok z cytryny, skórkę otartą z cytryny oraz wybrane słodzidło w ilości wg uznania. Całość blendujemy na gładki krem.

Gotowy krem przekładamy na schłodzony spód i odstawiamy do lodówki do stężenia, przynajmniej na kilka godzin, najlepiej na całą noc.

 

Polewa:

Czekoladę łamiemy na drobniejsze kawałki i roztapiamy w kąpieli wodnej, dodajemy 2 łyżki masła orzechowego i mieszamy trzepaczką do uzyskania jednolitej, gładkiej masy.

Polewę równomiernie przelewamy na wierzch ciasta. Wierzch posypujemy posiekanymi orzeszkami ziemnymi.

Smacznego!

 

 






Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *