Szukaj

Szafran – kiedy warto go spożywać?

Szafran to jedna z najdroższych przypraw świata, przez wielu uznawana za luksus w kuchni i nie tylko. Cierpki, gorzki, korzenny i piżmowy smak, zapach skoszonej trawy, wysoka cena za gram – czym ta niezwykła przyprawa zasłużyła sobie na tak szerokie uznanie w kulinariach, medycynie i kosmetyce? Jakie właściwości wykazuje szafran, czy warto go spróbować i […]

Goździki – wszechstronne dobro dla zdrowia

Niepozorne nasiona goździków wykazują szerokie zastosowanie nie tylko w kuchni, ale także jako wartościowy środek przeciwbólowy oraz wspierający zdrowie w przypadku wielu dolegliwości. Poznaj zdrowotne właściwości aromatycznych goździków. Goździki – niezwykłe nasiona Goździki to pąki drzewa o nazwie goździkowiec wonny, które zostały zebrane i ususzone jeszcze przed całkowitym rozwojem. Proces odymiania nadaje różowym goździkom ciemną […]

Czarnuszka – co to za roślina?

Czarnuszka jest ciekawą rośliną siewną, która posiada liczne właściwości prozdrowotne oraz jest powszechnie wykorzystywana w kuchni. Ziarna czarnuszki dodajemy często jako posypkę do chleba, czy przyprawę do potraw, prawdopodobnie nie zdając sobie sprawy z jej leczniczych właściwości. Mowa o kminku czarnym, przez wielu uznawanym za zioło na wszelkie dolegliwości. Czarnuszka – historia rośliny Czarnuszka była […]