święta wielkanocne
Schab pieczony

Delikatny, pieczony schab, wyśmienicie smakuje na ciepło oraz na zimno. Idealny do obiadu oraz na kanapki. Doskonale sprawdzi się na świątecznym stole, ale także na co dzień. Wystarczy świeże mięso, aromatyczna marynata i nie musimy już więcej zastanawiać się, po co te wszystkie dodatki w kupnej, gotowej wędlinie. Wiemy co jemy! Składniki: 1kg świeżego schabu bez kości łyża soli np. himalajskiej 2 łyżki majeranku 4 ząbki czosnku 1/2 łyżeczki świeżo mielonego pieprzu łyżka oleju rzepakowego Przygotowanie: W miseczce łączymy wszystkie składniki marynaty: sól, majeranek, czosnek wyciśnięty przez praskę,Czytaj dalej
Babki świąteczne

Cytrynowa babka bezglutenowa Składniki: 100g mąki kukurydzianej 3 jajka w temperaturze pokojowej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 80g ksylitolu (lub zwykłego drobnego cukru) 100g masła skórka otarta z 2 cytryny szczypta wanilii (opcjonalnie) szczypta kurkumy (opcjonalnie) Przygotowanie: Piekarnik nastawiamy na 170’C z opcją grzania góra-dół. Do jednej miski przesiać mąkę i wymieszać z proszkiem do pieczenia oraz wanilią i kurkumą jeśli używamy. Do drugiej miski wbijamy jajka i ubijamy. Gdy masa będzie puszysta i podwoi swoją objętość zaczynamy stopniowo dodawać cukier lub ksylitol. Masa musi być dobrze ubita, puszystaCzytaj dalej
Mazurek świąteczny

Mazurek, tradycyjne wielkanocne ciasto, na kruchym spodzie w towarzystwie słodkiej polewy. Pewnie każdy ma swoją ulubioną wersję tego przysmaku. Najczęściej na stołach goszczą mazurki z polewą kajmakową lub czekoladową, koniecznie przyozdobione płatkami migdałowymi. Składniki na kruchy spód bez jajek: 2 łyżki zmielonego złocistego siemienia lnianego (lub zwykłego) 8 łyżek wody 2 łyżki cukru lub ksylitolu 150g zimnego masła lub oleju kokosowego 2 szklanki mąki pszennej łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli Podane składniki wystarczą na formę o wymiarach 20x30cm Przygotowanie: Na początek kruchy spód. Do miski wsypujemy zmielone siemię, 8Czytaj dalej
Parę słów o Wielkanocy

Za chwilę zasiądziemy do stołu z bliskimi, by podzielić się jajkiem, ale może najpierw parę słów o Wielkanocy. Wielkanoc to najważniejsze święto w chrześcijańskim kalendarzu, priorytetowe od pierwszych dni istnienia Kościoła. W Niedzielę Wielkanocną świętujemy zmartwychwstanie Chrystusa po ukrzyżowaniu. Oznacza to koniec Wielkiego Tygodnia, koniec Wielkiego Postu i ostatni dzień Triduum Paschalnego (Wielki Czwartek, Wielki Piątek i Wielkanocna niedziela), jak również początek wielkanocnego roku liturgicznego. By móc świadomie uczestniczyć w nadchodzących świętach warto przeczytać parę słów o Wielkanocy Zmartwychwstanie to triumf dobra nad złem, grzechem, śmiercią i ciałem fizycznym. Wielkanoc jestCzytaj dalej
Tradycje wielkanocne z całego świata

Ludzie na całym świecie świętują niedzielę wielkanocną i nie zawsze ma to związek z króliczkami czy koszami ze święconką. Bywa, że są to latające latawce, walki wodne, eksplodujące wózki parafialne, a nawet ozdabianie drzew wielkanocnych. OSTERBAUM Na kilka tygodni przed Wielkanocną niedzielą, w wielu miastach niemieckich można zwiedzać Ostermarkt, wielkanocne targi. Sprzedają tam zdobione jaja, cukierki czekoladowe, wypchane króliki i ozdoby wiosenne, z których najbardziej znane są tradycyjnie ozdabiane drzewa Wielkanocne. To drzewo – zwane ” Osterbaum ” – jest zazwyczaj wykonane z ciętych gałęzi z drzew, takich jak wierzba lub z innych kwitnących krzewów. LATAWCECzytaj dalej