szpinak

 
 

Lasagne z brokułami i szpinakiem

Składniki: około 8-12 płatów makaronu lasagne 200g świeżego szpinaku 2 ząbki czosnku 1 brokuł 2 łyżki serka śmietankowego 150g sera mozzarella sól i pieprz do smaku oliwa z oliwek Sos beszamelowy: 2 łyżki masła 2 łyżki mąki 1,5 szklanki mleka (może być krowie lub roślinne np. kokosowe) szczypta gałki muszkatołowej sól i pieprz do smaku Przygotowanie: Brokuł myjemy, dzielimy na różyczki. Następnie gotujemy na parze al dente (uważajmy aby się nie rozgotował). Szpinak płuczemy i osuszamy. Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oliwy z oliwek, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek orazCzytaj dalej


Orkiszowa tarta ze szpinakiem i suszonymi pomidorami.

Pełnoziarniste, kruche ciasto orkiszowe to zdrowsza alternatywa dla ciasta z jasnej mąki pszennej. Orkisz jest lepiej przyswajany przez nasz przewód pokarmowy oraz nie jest poddawany modyfikacjom genetycznym.   Składniki na spód: 200g mąki orkiszowej pełnoziarnistej 100g zimnego masła 1 żółtko łyżka kwaśnej śmietany 18% szczypta soli Składniki na farsz: 250g świeżego szpinaku łyżka masła 4 suszone pomidory z oleju 2 ząbki czosnku 100g śmietany 18% 100g sera żółtego 1 duże jajko sól, pieprz szczypta gałki muszkatołowej   Przygotowanie: Do miski przesypujemy mąkę, dodajemy pokrojone zimne masło i resztę składników, szybkoCzytaj dalej


Makaron z sosem śmietanowo-szpinakowym

Szybkie dania sprawdzają się znakomicie w ciepłe, letnie dni. Nie ma sensu stać godzinami w kuchni, lepiej ten czas spędzić aktywnie na świeżym powietrzu lub w gronie bliskich. Makaron ze szpinakiem to pomysł na szybki i wartościowy posiłek. Danie przygotowujemy w trakcie gotowania makaronu, szybciej chyba się nie da 😉 Warto wiedzieć, że szpinak to dobre źródło magnezu, dlatego jest polecany osobom podatnym na stres i zmęczenie. Możemy go jeść w przeróżnych postaciach, doskonale sprawdzi się na zimno np. w sałatkach i koktajlach, oraz na ciepło np. jako farsz doCzytaj dalej