zupa krem

 
 

Rozgrzewający krem ziemniaczany z grzankami

Rozgrzewająca zupa krem powinna towarzyszyć nam szczególnie o tej porze roku. Zupa ziemniaczana jest sycąca i dobra zarówno na obiad, jak i na kolację. A jeśli ktoś lubi wytrawne śniadania to i o poranku sprawdzi się doskonale.   Składniki na bulion warzywny: 3 marchewki por 1/4 selera 2 pietruszki 1/2 cebuli liść kapusty (opcjonalnie) 2 liście laurowe 2 ziarenka ziela angielskiego kilka ziarenek pieprzu Dodatkowo: 5 średnich ziemniaków 1/2 cebuli 2 ząbki czosnku gałązka rozmarynu (opcjonalnie) słodka papryka w proszku sól i pieprz grzanki z czerstwego chleba   Przygotowanie: PrzygotowujemyCzytaj dalej


Krem z zielonych szparagów

Sezon na szparagi jest krótki, nie zapomnijmy go wykorzystać! Szparagi to niskokaloryczne, warzywa o niesamowitych walorach smakowych. Dzięki temu, że są lekkostrawne nie obciążają wątroby. Najczęściej spotykanymi u nas odmianami są szparagi białe oraz zielone. Szparagi białe rosną pod ziemią, mają delikatny smak, a przed ugotowaniem należy je obrać. Szparagi zielone wyrastają ponad ziemię i słońcu zawdzięczają zielony kolor, mają bardziej wyrazisty smak, a przed gotowaniem nie trzeba ich obierać.   Warto wiedzieć, że szparagi są także źródłem wielu witamin i składników mineralnych: wykazują działanie antynowotworowe oraz zapobiegają rozwojowi chorobyCzytaj dalej


Prosta zupa krem z dyni

Dynia to taki wdzięczny składnik dla wielu dań. To warzywo kryje w sobie mnóstwo dobroci. Dynia zawiera cenny beta-karoten, który jako przeciwutleniacz zapobiega rozwojowi chorób nowotworowych. Beta-karoten obniża również poziom złego cholesterolu, dzięki czemu zapobiega miażdżycy i tym samym chorobom serca takim jak zawał czy udar. Nasiona dyni mają pozytywne działanie na zmniejszenie powiększonej prostaty i zmniejszają prawdopodobieństwo wystąpienia raka prostaty.   Puree dyniowe Dynia w postaci puree może być składnikiem wielu pysznych dań. Takie puree możemy wykorzystać do ciasta, ciasteczek, jako główny składnik zupy, a także do sosie lubCzytaj dalej


Pomidorowa zupa krem z pulpecikami

To proste i pożywne danie dla całej rodziny. Najlepiej serwować ją w sezonie na świeże, polskie pomidory pełne smaku. Pamiętajmy że pomidory z dobrego źródła są pełne witamin i soli mineralnych. Dzięki dużej zawartości witaminy C, jeden pomidor może pokryć aż połowę dziennego zapotrzebowania na tę witaminę. Natomiast duże zasoby potasu są niezwykle pomocne przy obniżaniu ciśnienia krwi. Pomidory wytwarzają też jeden z najistotniejszych antyoksydantów – likopen, który m.in. posiada silne działanie przeciwnowotworowe. Zupa krem Składniki: 4 duże mięsiste pomidory (lub 700g dobrej jakości passaty pomidorowej) 2 ząbki czosnku średniaCzytaj dalej